ÞAFÝÝ el-UMM

HAC

 

TAVAFA NASIL BAÞLAR VE RÜKÜNLER NASIL ÝSTÝLAM EDÝLÝR?

 

Þafii (Allah'ýn rahmeti ona) dedi ki: Tavaf yapan kimsenin tavafýna istilam ile baþlamasýný Rükn-i Esvedi öpmesini, eliyle onu istilam edecek olursa, elini öpmesini müstehab görürüm. Ayný þekilde eliyle Rükn-i Yemaniyi istilam edip elini öpmesini müstehab görüyorum. Fakat Rükn-i Yemaniyi öpmez. Çünkü ben herhangi bir kimsenin Nebi (s.a.v.)'dan Hacer-i esvedin dýþýndaki bir rüknü öptüðünü rivayet ettiðini bilmiyorum. Bununla birlikte, onu öpecek olursa, bir sakýncasý olmaz. Ama ben, tavaf yapan kimseye Hacer-i Esvedden sonra gelen iki rüknü istilam etmesini emretmem. Þayet bu iki rüknü ve Beytin rükünlerinin arasýný istilam edecek olursa, bundan dolayý ne tavafýný iade etmesi gerekir ne de fidye vermesi. Fakat ben, kiþinin Rasulullah(s.a.v.)'a uymasýný severim.

 

[1134] Þafii (Yüce Allah'ýn rahmeti ona) dedi ki: Rivayete göre, Rasulullah (s.a.v.) Hacer-i Esved rüknünü öptü. Ben de bunu, müstehab görüyorum. Bununla birlikte öpmeksizin sadece istilam da caizdir. çünkü Rasulullah (s.a.v.) onu istilam da etmiþtir. Onu istilam ise öpmekten daha alt bir mertebedir.

 

[1135] Bize Said, Ýbn Cüreyc'den haber verdi. O, Ýbn Cafer'den þöyle dediðini rivayet etti. Ýbn Abbas'ýn telbiye günü, saçýný kendi haline býrakmýþ olarak gelip rüknü öptükten sonra üzerine secde ettiðini, sonra onu öpüp sonra üzerine secde ettiðini sonra onu öpüp sonra üzerine secde ettiðini -bunu üç defa yaptýðýný- gördüm.

 

[1136] Bize Said, Hanzala b. Ebu Süfyan'dan haber verdi. Onun Tavus'tan rivayet ettiðine göre, o rüknü ancak tenha gördüðü zaman istilam ederdi. Onu istilam ettiði vakitte üç defa öper ve her bir öpmenin akabinde üzerine secde ederdi.

 

Þafii (r.a.) dedi ki: Benim müstehab gördüðüm þudur: Eðer Ýbn Abbas'ýn yaptýðý rükün üzerine secde etme imkanýný bulursam onu yaparým. Çünkü bu hem Hacer-i (Esvedi) öpmek hem de fazladan þaný yüce Allah'a secde de vardýr. Onu istilam ettiði takdirde onu öpmeyi de terk etmez. Fakat birisi bu iþi terk edecek olursa da ona fidye gerekmez.

 

[1137] Bize Said, Ýbn Cüreyc'den þöyle dediðini haber verdi: Ataya sordum:

Nebi (s.a.v.)'ýn ashabýndan herhangi birisinin istilam yaptýðý zaman ellerini öptüklerini gördün mü? O, evet ben Cabir b. Abdullah'ý, Ýbn Ömer'i, Ebu Said el-Hudri'yi ve Ebu Hüreyre'yi istilam yaptýklarý vakit, ellerini öptüklerini gördüm. Ben: Ýbn Abbas'ý da gördün mü, dedim. Evet zannederim çok dedi. Dedim ki: Peki, sen istilam yaptýðýn zaman elini öpmediðin oluyor mu, dedim; (öpmeyeceksem) o takdirde onu niye istilam edeyim ki, dedi.

 

Þafii (Allah'ýn rahmeti ona) dedi ki: Ben, bir kimsenin rüknü istilam etmeyiþini sevmem fakat bundan dolayý ona bir þey düþmez.

 

[1138] Bize Said b. Salim, Ýbrahim'den haber verdi. O Nafý'den þöyle dediðini rivayet etti: Tavus ile beraber tavaf yaptým. Tavafým bitirinceye kadar rükünlerden (Kabe'nin temel köþelerinden) hiçbir þeyi istilam etmedi.

 

Sonraki için týkla:

 

HACER-i (ESVED)'DEN SONRAKi ÝKÝ RÜKÜN

⚠ Hata Bildir