MUĞNİ’L-MUHTAC

NAMAZ  /  KIBLE

 

II. KIBLEYE DÖNME YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜN BULUNMADlĞI DURUMLAR

 

C. YOLCULUKTA FARZ NAMAZ KILANIN KIBLEYE DÖNME YÜKÜMLÜLÜĞÜ

 

Kişi binek üzerinde farz namaz kılsa, kıbleye dönse, rüku ve secdesini tam olarak yapsa, hayvan bu sırada durmakta ise namaz caiz olur. Hayvan hareket halinde ise namaz caiz olmaz.

 

Mümeyyiz bir şahıs binek üzerinde farz namaz kılsa; hayvan üzerinde hevdec bulunması sebebiyle rüku, secde ve diğer rükünleri tam olarak yapsa [burada iki durum söz konusudur]

 

[Birinci durum]: Bu sırada hayvan -bağlı olmasa bile- durmakta ise namaz caiz olur. Yine kişi birkaç kişi tarafından taşınan taht, tahtıravelli üzerinde olsa, taşıyanlar yürümekte olsa bile veya hareket etmekte olan bir sandalda olsa bile bu caiz olur. EI-Muharrer' de hayvanın bağlı olması şart koşulmuştur. Nevevİ ed-Dekaik'te "doğru olan, bu kaydı koymamaktır" demiştir.

 

[İkinci durum]: Bu sırada hayvan hareket halinde ise namaz caiz olmaz. Çünkü hayvanın hareketi kişiye nispet edilir. Hayvan üzerinde tavafın caiz olması da hayvanın hareketinin kişiye nispet edildiğini göstermektedir.

 

Mütevelli, bununla "adamların taşıdığı taht üzerinde namaz kılmak" arasında fark bulunduğunu söyleyerek bu farkı şu şekilde ortaya koymuştur:

 

Hayvanın tamamen hareketsiz olarak tek bir durumda beklemesi hemen hemen imkansızdır, bu sebeple kıble yönüne dönmeye riayet edilemez. İnsanların taşıdığı taht ise farklıdır. Hayvanın gemini elinde bulunduran ve farklı yöne sapmayacak şekilde onu götüren birisi var ise bunun üzerinde namaz caiz olur.

 

Bundan anlaşıldığına göre tahtıravelli / taht gibi şeyleri taşıyan kişi deli vb. gibi temyizi bulunmayan bir şahıs olsa, belirtilen gerekçe ile namaz sahih olmaz.

 

Nevevl'nin "farz namaz" ifadesi adak namazını ve cenaze namazını da kapsamaktadır; çünkü alimler adak namazını din tarafından farz kılınmış namaz gibi kabul etmişlerdir. Cenaze namazına gelince; onun en büyük rüknü ayakta durmaktır; yürüyen hayvan üzerinde bunu kılmak cenaze namazı görüntüsünü ortadan kaldırmaktadır. Kişinin namazı hayvan üzerinde tam olarak kılabildiği düşünüldüğünde de alimlerin ifadelerinden anlaşıldığına göre hüküm böyledir. İmam [Cüveynı] ise bu namazın caiz olduğunu söylemiş ve İsnevı de onu tasvip etmiştir. Oysa nafile namazın bu şekilde kılınmasına ruhsat tanınmasının sebebi namazın çokluğu ve sürekli tekrar etmesidir, halbuki cenaze namazı nadir olarak kılınan bir namazdır.

 

Gemide namaz kılan kimsenin baş dönmesi vb. bir özür dışında ayakta durmayı terk etmesi caiz değildir. Şayet rüzgar geminin yönünü çevirir de kişinin göğsü kıbleden farklı yöne dönerse göğsü kıble yönüne döndürmek gerekli olur. Kişi derhal kıble yönüne dönmüşse namazına devam eder, aksi takdirde namazı batıl olur.

 

Çarmıha gerilen ve suda boğulmakta olan vb. kimseler, zaruret sebebiyle bulundukları yön üzere namazlarını kılarlar. [Kurtulmaları halinde] sonradan namazlarını iade ederler.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

III. KABE'DE NAMAZ KILAN KİMSE İÇİN KIBLEYE DÖNME YÜKÜMLÜLÜĞÜ