MUĞNİ’L-MUHTAC

NAMAZ  /  NECASETTEN TAHARET

 

O. ELBİSESİNDE NECİS BİR ŞEY OLDUĞUNU BİLİP UNUTARAK NAMAZ KILAN KİŞİNİN DURUMU

 

Bildikten sonra unutsa mezhepte kabul gören görüşe göre kaza etmesi gerekir.

Elbisesinde necis bir şeyolduğunu bilen ve fakat unutarak namaz kılan kişi vakit içinde bunu hatırlarsa namazını tekrar kılar. Vakit geçtikten sonra hatırlarsa mezhepte kesin olarak kabul edilen görüşe göre namazını kaza etmesi gerekir. Çünkü necis bir şeyolduğunu bildiği anda bunu temizlememekle ihmalkar davranmıştır.

 

Diğer bir tarika [rivayete] göre bu namazın kazasının gerekli olup olmadığı konusunda Şafil'nin iki görüşü vardır. Çünkü unutma sebebiyle mazurdur.

 

İadeyi gerekli kıldığımız durumda o necaset üzerindeyken kılındığını bildiğimiz bütün namazların iadesi gerekir. Bu necasetin namazdan sonra meydana gelmiş olması ihtimali varsa kaza etmesi gerekmez; çünkü sonradan meydana gelen her durumda aslolan bunun en yakın zamanda meydana gelmiş olmasıdır. (Genel kural)

Aslolan bu pisliğin daha önceden olmamış olmasıdır.

 

Not: EI-Envor' da şöyle denilmiştir: Kişi elbisesinde necaset varken namaz kılsa, ancak ölünceye kadar bunu bilemese, Allah'ın rahmetinden umulan, bu kişiyi bundan sorumlu tutmamasıdır.

 

Çünkü daha önce geçtiği üzere kişi abdest almayı unutarak namaz kılsa, namaz kılma sevabı değil ancak bu niyetinden ötürü sevap alır.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

NAMAZI BOZAN ŞEYLER - KONUŞMAK - GİRİŞ