MUĞNİ’L-MUHTAC

NAMAZ  /  BOZAN ŞEYLER

 

KONUŞMAK / GİRİŞ

 

Namaz şu durumlarda bozulur:

 

> İki harf konuşmak

> Veya anlamı bulunan tek bir harf konuşmak.

> Daha doğru görüşe göre bir harf konuştuktan sonra o harfi çekerek uzatmak.

 

Daha doğru olan görüşe göre; öksürmek, gülmek ağlamak inlemek ve üflemek gibi fiillerde [kişinin ağzından] iki harf çıkarsa namaz bozulur, aksi takdirde bozulmaz.

 

Kişi [yanlışlıkla] ağzından kaçırarak veya namazda olduğunu unutarak yahut yeni Müslüman olması sebebiyle namazda konuşmanın haram olduğunu bilmeksizin az miktarda konuşsa bu mazur görülür [namazı bozulmaz]. Daha doğru olan görüşe göre çok miktarda konuşma mazur görülmez.

 

Kişi kendisini tutamayarak [gıcık gelmesi vb. sebeple] boğazını temizlese veya [gıcık sebebiyle Fatiha'yı okuyamadığından, boğazını temizleyerek] Fatiha'yı okumak için öksürse bu mazur görülür. Daha doğru görüşe göre [kıraatin açıktan olduğu bir namazda] kıraati açıktan yapabilmek için [boğazını temizlemek amacıyla] öksürse bu mazur görülmez.

 

Kişi namazda konuşmaya zorlansa, daha güçlü görüşe göre namazı bozulur.

Birine bir şeyanlatmak amacıyla Kur'an'daki dizgiye uygun bir ayet okusa, örneğin "ey Yahya Kitabı al" ayetini okusa [bakılır]:

 

[a] - Bu okuma sırasında aynı zamanda Kur'an okumaya niyet ederse namaz bozulmaz.

[b] - Aksi takdirde bozulur.

 

Kişi namazda zikir ve dua okuduğunda namazı bozulmaz. Ancak hapşıran bir kimseye "yerhamükallah" deme durumunda olduğu gibi birine hitap yapmışsa namaz bozulur.

 

Kişi namazda herhangi bir amaç olmaksızın uzun süre sussa, daha doğru olan görüşe göre namazı bozulmaz.

 

Namazda bir durumla karşılaşan kimsenin; örneğin imamı uyarmak, girmek isteyen kimseye izin vermek, kör bir kimseyi uyarmak gibi bir durumla karşı karşıya olan kimsenin sübhanallah demesi, kadının ise sağ elini sol elinin üzerine vurması sünnettir.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

A. HARF TELAFFUZ ETMEK