MUĞNİ’L-MUHTAC

NAMAZ  /  BOZAN ŞEYLER-KONUŞMAK

 

F. BİRİNE BİRŞEY ANLATMAK AMACIYLA NAMAZDA KUR'AN OKUMAK

 

Birine bir şey anlatmak amacıyla Kur' an' daki dizgiye uygun bir ayet okusa, örneğin "ey Yahya Kitabı al" ayetini okusa [bakılır]:

 

[a] - Bu okuma sırasında aynı zamanda Kur'an okumaya niyet ederse namaz bozulmaz.

[b] - Aksi takdirde bozulur.

 

A. HEM BİRİNE BİR ŞEY ANLATMAYA HEM DE KUR'AN OKUMAYA NİYET ETMEK

B. YALNIZCA BİRİNE BİR ŞEY ANLATMAK İÇİN AYET OKUMAK

 

A. HEM BİRİNE BİR ŞEY ANLATMAYA HEM DE KUR'AN OKUMAYA NİYET ETMEK

 

> Kişi, kendisinden bir şeyalmak için izin isteyen kişiye onu alma konusunda izin verdiğini ifade etmek üzere namazda iken "ey Yahya, kitabı al" [Meryem, 12] vb. bir ayet okusa,

> huzuruna girmek için izin isteyen kimseye "selametle oraya girin" [Hicr, 46] ayetini okusa,

> bir şeyi yapmasına engelolan kişiye "Yusuf! Bundan vazgeç" [Yusuf, 29] ayetini okusa,

 

Bu ayetleri okurken karşı tarafa bir şeyanlatmakla birlikte Kur' an okumaya da niyet ederse namazı bozulmaz. Çünkü bunlar Kur' an ayetleridir. Kişi bu durumda sanki yalnızca Kur' an okumayı kastetmiş gibi kabul edilir.

 

[*] - Ayrıca şu rivayet de bunu gösterir: Hz. Ali namaz kılıyordu. Haricilerden bir adam onun huzuruna girerek "hüküm ancak Allah 'ındır!" sözünü söyledi. Bunun üzerine Hz. Ali "Sabret! Şüphesiz ki Allah 'ın vadi yakındır" [Rum, 60] ayetini okudu.

 

 

B. YALNIZCA BİRİNE BİR ŞEY ANLATMAK İÇİN AYET OKUMAK

 

1. Kişi [Kur'an okumayı kastetmeksizin] yalnızca birine bir şey anlatmak için namazda iken ayet okursa veya ayeti okurken herhangi bir şeye niyet etmezse namazı bozulur; çünkü bu iki durumda onun söylediği sözler insan sözlerine benzemektedir. Bu sözler ancak Kur' an okuma niyetiyle okunursa Kur'an olur.

 

Ed-Dekaik'te şöyle denilmiştir: EI-Minhac metninden dört şeyanlaşılmaktadır:

 

1) Kişi Kur'an okumayı kast ederek okuduğunda,

2) Hem Kur'an okumayı hem de bir şey bildirmeyi kast ettiğinde,

3) Yalnızca bir şey bildirmeyi kast ettiğinde,

4) Hiçbir şey kast etmediğinde,

 

Bunların ilkinde ve ikincisinde namaz bozulmaz, üçüncü ve dördüncüde namaz bozulur. Bunların üçüncüsü el-Minhac'ın "aksi takdirde namaz bozulur" ifadesinden anlaşıldığı gibi dördüncüsü de o ifadeden anlaşılmaktadır.

 

Dördüncüyü el-Muharrer'de zikretmemiştir. Bu, değerli bir bilgi olup göz ardı edilemez. Bunun benzeri el-Minhac'daki "cünüp kimsenin Kur' an okuma niyeti olmaksızın Kur' an' daki zikirleri okuması helaldir" ifadesinde de geçmektedir.

 

EI-Minhac'daki ifadeden yukarıdaki birinci ve dördüncü hükümleri n anlaşılması ibarenin biraz esnek anlaşılması ile mümkün olmaktadır; çünkü bağlam "başkasına bir şeyanlatmak maksadıyla Kur' an okumak" konusundadıL Burada iki durum söz konusudur: Başkasına bir şeyanlatmakla birlikte Kur' an okumayı da kast etmek ve bunu kast etmemek. Şu halde ayet okumakla birlikte bununla hiçbir şeye kast etmemek konusu bu meselenin kapsamında hiç yer almamaktadır. Çünkü bir şeyanlatmak amacıyla ayet okumak, herhangi bir kasıt taşımaksızın ayet okumanın kapsamına girmez.

 

2. Yukarıdaki detaylar, "namazda kıraatte takılan imama hatırlatmada bulunmak", "tekbiri açıktan okumak" ve "semiallahu limen hamideh" ifadesini açıktan söylemek konularında da geçerlidiL

 

Şöyle ki:

> Kişi ayet okurken hem imama cevap vermeye hem de Kur' an okumaya niyet ederse,

> veya yalnızca Kur'an okumaya niyet ederse,

> Allahu ekber ve semiallahu limen hamideh derken yalnızca bunları söylemeye niyet ederse,

> yahut hem buna hem de bir şey bildirmeye niyet ederse namazı bozulmaz.

 

Aksi takdirde namazı bozulur. Sonraki bazılarının ifadelerinde ise buna aykırı hüküm söz konusudur.

 

Metinde geçen "Kur'an'daki dizgiyle" ifadesi Kur'an'da tek tek geçen kelimeleri onda yer alan dizgi dışında peşpeşe okumayı dışarıda bırakmaktadır. Örneğin birisi -Ya İbrahim Selam......- ifadesini namazda söylese [bu kelimelerin hepsi tek tek Kur'an'da bulunmakla birlikte bu dizgiye sahip bir ayet olmadığından] namazı bozulur.

 

Kişi Kur'an'da geçen kelimeleri [bir cümle şeklinde değil] ayrı ayrı okusa veya [bir cümle şeklinde okuduğu halde] bununla kıraate niyet ederse namazı bozulmaz. EI-Mecmu'da Nevevi bu görüşü Mütevelli'den aktarmış ve onaylamıştır. Bu ifade şunu gerektirir: Birinci durumda kişi bununla Kur'an okumaya niyet etse namazı bozulur. Zahir olan da budur. Nitekim Hocamız Zekeriya el-Ensari'nin Şerhü'I-Behce adlı eserinde belirttiğine göre "kişi her bir kelimeyi tek tek okurken bununla Kur'an okumaya niyet etmezse namazı bozulur, aksi takdirde bozulmaz".

 

EI-Mecmu'da Abbadi'den şu nakledilmiştir: Kişi "iman edip Salih amel işleyenler ateş halkıdıriar" şeklinde okuma yapsa, bunu kasten yapmışsa namazı bozulur, aksi takdirde bozulmaz. Bunun için sehiv secdesi yapar.

 

Nevevi bunu aktardıktan sonra "bu, itiraza açık bir görüştür" demiştir.

 

Ezrai şöyle demiştir: Durum Nevevl'nin dediği gibi değildir, zahir olan Abbadi'nin görüşüdür.

 

Gerçekten de hüküm Abbadi'nin dediği gibidir. Kaffal, fetvalarında şöyle demiştir: Kişi bunu kasten ve inanarak söylerse katir olur.

 

Alimlerin sözlerinin kapsamına şu hüküm de girer: Kişi namazda "Allah şöyle buyurdu" veya "peygamber şöyle buyurdu" dese namaz bozulur. Kadı [Hüseyin] bunu açık olarak ifade etmiştir.

 

Hükmü neshedilmemiş olsa bile tilaveti [okunuşu] neshedilmiş bir ayetin okunması ile de namaz batılolur. Hükmü neshedilmiş olsa bile tilaveti neshedilmemiş bir ayetin okunması durumunda ise namaz bozulmaz.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

G. NAMAZDA ZİKİR VE DUA OKUMAK