MUĞNİ’L-MUHTAC

CENAZELER / DEFİN ÖNCESİ - KABİR

 

F. KABRİN KAPATILMASI

 

Kabre yakın olan kişi eliyle üç defa kabre toprak atar, sonra kürekle toprak boşaltılır.

 

1. Kabre yakın olan kişinin iki eliyle kabrin toprağından üç avuç toprağı kabre atması menduptur. Toprak atmaya ölünün başı tarafından başlanır.

 

[*] - Çünkü Nebi (s.a.v.) ölünün başı tarafından üç defa toprak atmıştır. (Beyhaki, Cenaiz, 3, 410. Beyhaki ve diğer hadisçiler bu hadis: hüccettir / delildir)

 

Ayrıca bu şekilde yapmakla, söz konusu farza [ölüyü defnetme farzına] iştirak etme vardır.

 

İlk olarak toprak atarken "Minha halaknaküm" [Sizi ondan yarattık], ikinci olarak toprak atarken "ve fiha nuiduküm" [tekrar oraya döndüreceğiz], üçüncü defa toprak

atarken, "ve minha nuhricuküm tareten uhra" [sonra sizi tekrar oradan çıkaracağız] [Taha, 55] ifadelerini okuması menduptur.

 

Metinde geçen "kabre yakınlık" ile neyin kastedildiği açıklanmamıştır. Öyle anlaşılıyor ki bunu belirlemede örfe müracaat edilir. [Bu konuda kitaplarda yer alan ifadeler şöyledir:]

 

> İmam Şafil (r.a.) el-Ümm'de "kabrin kenarında bulunan" demiştir.

> Er-Ravda'da -ve Aslü'r-Ravda'da- "Kabre yakın olan herkes" demiştir.

> El-Kifaye adlı eserde ise şöyle denmiştir: "Definde hazır bulunan herkesin bunu yapması müstehaptır". Bu, kabirden uzakta olanı da kapsar.

 

Veliyyü'l-Irakl'nin dediğine göre bu [sonuncusu] güçlü bir görüştür.

 

2. Daha sonra ölünün üzerine kürekle toprak serpilir; çünkü defin işlemi bu şekilde daha çabuk tamamlanır.

 

Kürekle toprak atılması, elle toprak atılmasından sonra yapılır; çünkü bu, tuğlaların düşmemesi için ve orada bulunanların tozdan rahatsız olmamaları için daha uygun bir harekettir.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

G. KABRİN YÜKSEKLİĞİ