MUĞNİ’L-MUHTAC

KORKU NAMAZI TÜRLERİ

 

2, DÜŞMANIN KIBLE YÖNÜNDE OLMAMASI

 

[Korku namazının] ikinci türü; düşmanın kıble yönünde olmadığı korku namazıdır. Bu durumda imam her birinde bir gruba olmak üzere iki kere namaz kıldım. Bu, Resulullah {s.a.v.)'ın Batn-ı Nahle' de kıldırdığı namazdır.

 

Korku namazının ikinci türü şöyledir: Düşman kıble yönünden başka bir yönde bulunur veya kıble yönünde bulunsa bile arada bir engel bulunur, düşmanın sayısı az, Müslümanların sayısı çok olur ve düşmanın saldırmasından korkulursa imam orduyu iki gruba ayırır. Her birine ayrı olarak [toplam] iki defa namazın bütününü kıldım. Namaz ister iki, ister üç, isterse dört rekatlı bir namaz olsun fark etmez. Bu durumda birinci grup düşmana dönük bir vaziyette nöbetçilik eder, daha sonra namazı kılan grup düşmana karşı nöbet tutmaya başlar, ilk önce bekçilik eden grup gelir. Imam onlara da namazın bütününü bir defa daha kıldım. Bu durumda ikinci namaz imam için nafile olmuş olur; çünkü onun farz borcu birinci ile ortadan kalkmıştır.

 

Bu, Resulullah (s.a.v.)'ın Gatafan arazisinde Necd bölgelerinden olan Batn-ı Nahle'de kıldırdığı namazdır. Bunu Buhari ve Müslim rivayet etmişlerdir.

 

Bu şekilde namaz kıldırmak korku durumu dışında da caiz olmakla birlikte korku durumunda -metinde yer almayan bazı şartlarla birlikte- böyle kılınması menduptur.

 

Alimlerin "farz namaz kılan kişi, Ebu Hanife'nin görüşünü de dikkate alıp [ona muhalefet etmemek için] nafile namaz kılan kişiye uymaz" şeklindeki ifadeleri "güvenli durumda kılınan namazda" ve "iade edilmeyen namazda" dır .

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

3. ORDUNUN İKİ GURUBA AYRILMASİ