MUĞNİ’L-MUHTAC

ZEKAT’IN EDASI

 

2. EDA İMKANI

 

İmkan bulma da kişinin malının ve zekat verilecek sınıfların yanında olması ile mümkün olur.

 

Zekatı ödeme imkanı [şu şartlarla sağlanır:]

 

1. MALIN KİŞİNİN YANINDA OLMASI:

2. ZEKATTA HAK SAHİBİ OLAN KİŞİLERİN BULUNMASI:

 

1. MALIN KİŞİNİN YANINDA OLMASI:

 

Buna göre kişinin yanında olmayıp başka yerde bulunan malın zekatını ödemek -zekatın malın bulunduğu yerden başka yere nakledilmesini caiz görsek bile- gerekmez; çünkü mal kişiye ulaşmadan önce telef olabilir. Ancak zekat yılının tamamlanmasından sonra "mal sahibinin malının yanına gidebileceği kadar bir süre" geçmişse -Subki'nin belirttiğine göre- kişi ödeme imkanını elde etmiş kabul edilir, zekatını ödemesi gerekir.

 

 

2. ZEKATTA HAK SAHİBİ OLAN KİŞİLERİN BULUNMASI:

 

Zekatta hak sahibi olan sınıfların bulunması veya devlet başkanı yahut zekat memurunun zekat toplamak üzere gelmesi de şarttır; çünkü zekatı alacak birisi olmadığında vermek mümkün değildir.

 

[Şu durumlarda zekatın ödenmesi geciktirilebilir:]

 

> Zekatı verilecek meyvelerin kuruması, ekinlerin başaklarından ayrılması, madenin katışık maddeden ayrıştınlması [için bekletmek] ,

 

> Zekatı ödeyecek olan kişinin namaz kılma vb. gibi dini bir görevi veya yiyip içme gibi dünyevı bir işi bitirip tamamlaması [Bu gibi işlere devam ettiği esnada zekatı eda etmesi farz değildir, bunların tamamlanması gerekir.]

 

Zekatta hak sahibi olanların bir bölümü gelip bir bölümü gelmemiş olursa her birine kendi hükmü uygulanır. Buna göre zekat olarak verilecek mal telef olursa kişi gelmeyenlerin payını tazmin eder.

 

> Zekat almak üzere gelenlerin gerçekten zekatı hak edip etmediğini araştırmak için zekatı bekletmek caizdir.

 

> Yine bir yakını, komşuyu, daha muhtaç veya daha salih birini bekleme sebebiyle zekatı ödemek geciktirilebilir.

 

> Zekatı hak sahiplerine dağıtması başkasının dağıtmasından daha faziletli olan mal sahibinin kendisinin gelmesi veya devlet başkanı yahut vekilinin gelmesi için de -şayet hak sahipleri geciktirme sebebiyle şiddetli zarara uğramayacaksa- beklenilebilir. Ancak bu esnada mal telef olursa kişi zekatı tazmin eder.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

3. ZEKATIN HAK SAHİPLERİNE BİZZAT MAL SAHİBİ TARAFINDAN ÖDENMESİ