MUĞNİ’L-MUHTAC

ZEKAT / HAYVANLARIN

 

B. İKİNCİ ŞART: HAYVAN SAYISININ NİSAP MİKTARINA ULAŞMIŞ OLMASI

 

6. HANGİ HAYVANLAR ZEKAT OLARAK ALINAMAZ?

 

> Yeni doğum yapmış hayvan,

> yenilmek üzere besiye çekilen hayvan,

> hamile hayvan

> değerli hayvan

 

ancak sahibinin rızası ile zekat olarak alınabilir.

 

1. İster kuzu, ister deve yavrusu isterse buzağı doğursun yeni doğum yapmış hayvan zekat olarak alınamaz.

 

2. Arapça ifadesiyle "ekule" olan hayvan da zekat olarak alınamaz ki bu el-Muharer'de belirtildiği ne göre yenilmek üzere besiye çekilmiş olan [şişmanlatılmış olan] hayvandır.

 

3. Hamile hayvan zekat olarak alınamaz.

4. Değeri yüksek olan hayvan zekat olarak alınamaz.

 

[*] - Çünkü Hz. Peygamber (s.a.v.), [zekat memuru olarak görev- lendirdiği] Muaz b. Cebel' e şöyle buyurmuştur: İnsanların değerli mallarını almaktan kaçın!(Buhari, Zekat, 1395; Müslim. iman, 121)

 

[*] - Hz. Ömer (r.a.) de şöyle demiştir: Yenilmek üzere besiye çekilen hayvan, yeni doğum yapmış hayvan, hamile hayvan ve damızlık olarak kullanılan hayvan zekat olarak alınmaz. (Muvatta, Zekat, 1783)

 

Ancak hayvan sürüsünün bütünü bu tip hayvanlardan oluşuyorsa -hamile hayvan hariç- zekat bunlardan alınır. Sürüdeki hamile hayvan alınmaz. Çünkü kırk koyunda bir koyun zekat vardır, oysa hamile koyun iki koyun hükmündedir. Bunu Cüveynı et-Takrfb yazarından nakletmiş ve güzel bir görüş olarak kabul etmiştir.

 

Hayvan sürüsünün sahibi bu hayvanların verilmesine razı olursa o zaman zekat memuru bu hayvanların tümünden zekat olarak alabilir; çünkü bu durumda hayvan sahibi vermesi gerekenden fazlasını vererek iyilikte bulunmuştur. Allah (c.c.) şöyle buyurmuştur: "İyilikte bulunanların kınanması için bir sebep yoktur. " [Tevbe, 91]

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

7. ORTAK OLARAK SAHİP OLUNAN HAYVANLARIN ZEKATI