MUĞNİ’L-MUHTAC

ZEKAT’I KİM ALIR?

 

5. MUKATEB KÖLELER

 

Nevevi daha sonra zekat verilecek sınıfların beşincisini ele alarak şöyle demiştir:

 

[Zekat verilecek kimseler arasında ayette zikredilen] köleler, mükaketeplerdir.

 

21. [Zekata ilişkin ayette, sekiz sınıf arasında zikredilen] "köleler", sahih bir şekilde mükatebe akdi [yani özgürlük sözleşmesi] yapmış olanlardır. Bunlara, kitabet bedelinin taksidini ödeyebilecekleri miktar efendilerinin zekatı dışında toplanan zekattan -efendinin izni olmasa bile- verilir. Yani bunlar taksidi ödemekten aciz olduklarında -henüz taksidin zamanı gelmemiş olsa bile- ödenir. Çünkü taksidin vadesi geldiğinde ona zekattan vermek imkansız olabilir, oysa taksidin [kendisine verilecek zekat sayesinde] derhal ödenmesi kolaydır. Taksidi ödemekten aciz olmayan mükatep kölelerin zekata ihtiyacı olmadığından onlara zekat verilmez.

 

22. BorçluIara zekat verilebilmesi için borcun vadesinin gelmiş olması şart koşulduğu halde mükatep kölede bu şart koşulmamıştır; çünkü kölelikten kurtulmaya olan ihtiyaç daha önemlidir. Borçlu kişi için, onun eli bollaşıncaya kadar süre tanınabilir. Ödeme imkanına kavuşamazsa kendisi hapise atılmadığı gibi bir yerde tutulamaz.

 

23. [Başka mezheplerde, ayette geçen "köleler" ifadesi, azat edilmek üzere köle satın alınması şeklinde yorumlanmıştır.] Kölelere ayrılan pay ile azat edilmek üzere köle satın alınmamasının sebebi şudur: Ayetteki "köleler için" ifadesi tıpkı "yolda kalanlar için" ifadesi gibidir. Yolda kalanlara ilişkin fon Allah yolunda cihad edenlere verildiği gibi burada da kölelere verilir.

 

24. Fasid kitabet akdi yapmış olan köleye zekat verilmez; çünkü bu akit, efendi açısından bağlayıcı değildir.

 

25. er-Ravda'nın "kitabet akdi" konusunda zikredildiğine göre kısmı kitabet akdi yapmış olan köleye de zekat verilmez. Aksi takdirde bu kişi köle olan kısmı ile mükateplere ayrılmış olan paydan almış olur.

 

Rafii istihsan yoluyla üçüncü bir görüş daha ortaya koymuştur ki bu da şudur: Kısmı mükatep köle, kendi emeğini efendisiyle nöbetleşe kullanıyor ise nöbetin kendisinde olduğu zaman diliminde ona zekat verilebilir, aksi takdirde verilemez.

 

26. Mükatep köleye efendisinin zekatmdan verilmemesinin sebebi, bunun yararınm efendiye geri dönmesidir.

 

Şöyle bir itiraz söz konusu olabilir: Alacaklı olan şahıs, kendisine borcu olan kimseye zekat verebilir. Bu meselede de öyle olabilir.

 

Buna şöyle cevap verilir: Alacaklının meselesinin aksine burada mükatep, efendinin mülküdür. Kişi mükatebine zekat verirse kendi kölesine zekat vermiş olur.

 

27. Mükatep, taksit borcunu ödeyebilecek kazancı elde etme gücüne sahip olsa bile kendisine zekat verilebilir.

 

Şöyle bir itiraz söz konusu olabilir: Daha önce geçtiği üzere fakir ve miskine bu durumda zekat verilmez. Bu meselede de hüküm öyle olmalıdır.

 

Buna şu şekilde cevap verilir: Fakir ve miskinin ihtiyacı her gün yenilenmektedir.

Kazanabilir durumda olan kişi her gün, o günkü ihtiyacını tahsil etmektedir. Oysa alacaklı olan kişiye yeterli olacak miktar ancak tedricen tahsil edilebilir.

 

28. Mükatep kölelere, taksitlerini ödeyebilecekleri miktardan daha fazla verilmez; çünkü buna ihtiyaçları yoktur.

 

29. Rafiı ve Nevevi, Beğavl'nin fetvalarından şunu nakletmişlerdir: "Mükatep, köleliğini sona erdirecek miktardaki parayı birinden borç almış olsa, kendisine borçlular grubundan zekat verilir, mükatep köleler sınıfının zekatı verilmez."

 

30. Mükatep köle, kitabet bedelini ödeyemez hale gelse, zekat olarak ona verilen miktar elinde duruyorsa geri alınır. T elef olmuşsa bedeli onun zimmetine taalluk eder; çünkü malonun elinde hak sahibinin rızası ile bulunmuştur. Malı efendi teslim almışsa ve aynen duruyorsa efendiden geri alınır. Şayet efendi malı telef etmişse onu tazminle yükümlü olur. Efendi bunu bir şahsa temlik etmişse bu mal ondan geri alınmaz, efendinin kendisi tazminatı öder.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

6. BORÇLULAR