MELEK VE İNSAN

 
 
 

KUR'ÂN'IN FARKLI ÖZELLİKLERİ

 
 

      Son Peygamber'in önceki peygamberlerden farklı özellikleri olduğu gibi, son ilâhî kitap olan Kur'ân'ın da önceki kitaplardan farklı özellikleri vardır. Bu farklı özelliklerden biri ve en önemlisi, Kur'ân'ın yüce Allah'ın koruması altında olmasıdır.
      Yüce Allah buyuruyor:

      "Kesinlikle o Kur'ân'ı Biz indirdik ve O'nun koruyucusu Biz'iz." (Hicr, 9)

      Mekke müşriklerinin başlattığı Kur'ân düşmanlığı, açık ya da kapalı şekilde günümüze kadar devam ettiği halde, Kur'ân'ın bir harfini değiştiremedikleri gibi, hiç kuşkusuz kıyamete kadar da değiştiremeyeceklerdir. Çünkü Kur'ân, yüce Allah'ın özel koruması altındadır.
      Peki, ya önceki ilâhî kitaplar?
      Yüce Allah 104 kitap indirmiştir. Bunlardan Tevrat, Zebur, İncil ve Kur'ân'a büyük kitaplar ve diğerlerine suhuf ya da küçük kitaplar denir.
      İlâhî kitapların hepsinde imanın temel ilkeleri aynı olmakla birlikte, Fürûat denilen detaylarda farklılıklar vardı.
      Çünkü yüce Allah buyuruyor:

      "Sizden her biriniz (her ümmet) için bir şeriat ve yol belirledik." (Mâide, 48)

      İmanın temel ilkeleri dışında her ümmet için farklı şer'î hükümler koyan ve izleyecekleri yolları belirleyen yüce Allah,
      Bu nedenle Hazret-i Âdem'den sonra sürekli peygamberler göndermiş ve bu peygamberlerden bazılarına ilâhî kitaplar indirerek, yeni hükümler koymuş ya da önceki kitaplardaki hükümleri mensuh kılmış (yürürlükten) kaldırmıştır.
      Örneğin; Hazret-i Âdem'e indirilen suhuflarda, o günün şartlarının gereği, kardeşler arası evlilik helâl iken,
      Hazret-i Âdem'den sonra peygamber olarak görevlendirilen Hazret-i Şît'e indirilen suhuflarda ise, kardeşler arası evlilikler haram kılındı ve Hazret-i Âdem'e indirilen suhuflardaki hüküm mensuh kılındı (yürürlükten kaldırıldı).
      İlâhî kitaplarla ilgili genel bir değerlendirme yaptıktan ve örnekteki Hazret-i Âdem ile Hazret-i Şît'e indirilen suhuflar arasındaki nâsih - mensuh olayına baktıktan sonra!..
      Son ilâhî kitap olan Kur'ân'ın dışındaki kitapların yüce Allah'ın koruması altında olmadıklarını görüyoruz.
      Çünkü yürürlükten kaldırılan kanunlar, zamanla unutulup gittikleri gibi,
      Yüce Allah'ın yüce iradesinin gereği, yürürlükten kaldırılan önceki ilâhî kitaplar da zamanla unutulup gitmiş ve günümüze kadar gelen Tevrat ve İncil gibi ilâhî kitaplar da,
       Çeşitli dönemlerde insanlar tarafından tahrif edile edile aslını yitirmiş ve ilâhî kitap olma özelliklerini yitirmişlerdir.

bironcesi

 

 

bir sonrasi