Tefsir Dersi

 BİRİNCİ BÖLÜM
Tefsir Usûlü


Esbabû`n-Nüzûl ile Alakalı Meseleler:

 Bazan bir ayet için farklı nüzûl sebebleri gösterilebilmiştir. Böyle bir durum sözkonusu olduğu taktirde şunlar hususlar uygulanır:

1.      Rivayetlerin biri sahih diğeri sahih olmayabilir. Bu durumda sahih olan rivayet alınır.

2.      İki rivayette sahih olabilir. Bu durumda eğer birisini tercih sebebi varsa bu tercih sebebine itibar edilir.

3.      İki rivayette sahih ve birini diğerine tercih edecek sebeb te yoksa, bu durumda iki rivayet cem edilir (birleştirilir) ve iki hadisenin de ayetin nüzûlünden önce cereyan ettiğine hükmedilir.

4.      Her iki rivayette sahih, tercih sebebide yoksa ve aralarını cem etmekte mümkün değilse, bu durumda ayetin mükerrer (tekrarlanarak) olarak nazil olduğuna hükmedilir.

Bazen de bir sebeb bir çok ayetin nüzûlüne vesile olabilir. Bu bir tek sebeb iki ayetin inmesine sebeb olabildiği gibi, ikiden fazla ayetin inmesine de sebeb olabilir.

Nüzûl sebeblerine gereği gibi vakıf olamama veya kasdi olarak tahrif etme yüzünden birtakım fırkalar ortaya çıkabilmiştir. Bu fırkalar, kendi görüşlerinin doğruluğunu isbat etmek için nüzul sebeblerini tahrif ederek (bozarak-değiştirerek) kendi yönlerinde kullanmak istemişlerdir. Mesela kafirler hakkında inen ayetleri mü’minler hakkında nazil olmuş gibi sayabilenler olmuştur. Haruriyye fırkası bunlardandır.





 
Önceki Sayfa       Ana Sayfa       Sonraki Sayfa