Ahmed b. Hanbel — Babaya, Oğuldan Dolayı Kısas Uygulanmaz | Öldürme, Yaralama ve Diyetler - 2287. Hadis
|
MÜSNED-İ HANBEL |
ÖLDÜRME, YARALAMA VE DİYETLER |
ANA SAYFA Kur’an Hadis Sözlük Biyografi
31- Babaya, Oğuldan Dolayı Kısas Uygulanmaz
1. Hz. Ömer
17055 (1) Müd.hid der ki: Adamın biri oğluna kılıcıyla vurup öldürdü. Bunun üzerine Ömer'e çıkarıldı. Hz. Ömer şöyle dedi: "Eğer Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Babaya, oğlundan dolayı kısas uygulanmaz'' buyurduğunu işitmeseydim daha sen yerinden ayrılmadan önce seni öldürürdüm."
[Hasen]
17056 (2)- Hz. Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Babayal oğuldan dolayı kısas uygulanmaz'' buyurdu.
[Hasen]
Diğer tahric: Tirmizi (2/307, 3/186) ve İbn Mace (2/76) rivayet ettiler.
17057 (3)- Ömer b. el-Hattab der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in:
''Babaya, oğuldan dolayı kısas uygulanmaz'' buyurduğunu işittim.
[Hasen]
17058 (4)- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Adamın biri taammüden oğlunu öldürdü. Bunun üzerine Ömer b. el-Hattab'ın huzuruna çıkarıldı. Ömer, onun, otuzu dört yaşına gimıiş dişi deve, otuzu beş yaşına gimıiş dişi deve ve kırkı altı yaşına girmiş olmak üzere yüz deve ödemesine hükmetti. Sonra: "Katil (maktüle) varis olamaz. Eğer Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Baba, oğuldan dolayı öldürülmez'' buyurduğunu işitmeseydim, seni öldürürdüm" dedi.
[Zayıf]
16491 (1)'de tekrar etmiştir.
İslami Okul Okulların En Önemlisi