Hâkim el-Müstedrek — Ma’rifetu’s-Sahabe - 1989. Sayfa
|
HAKİM el-Müstedrek |
MA’RİFETU’S-SAHABE |
|
1989- Salim'in ve Efendisi Ebu Huzeyfe'nin Şehit Düşmesi |
5050- * ... Bana Muhammed b. Ömer hocalarından şöyle dediklerini tahdis etti: Ebu Huzeyfe b. Utbe'nin azatlısı Salim aslında el-Ensar'dan Year kızı Subeyte'nin kölesi idi. Kendisi de Ebu Huzeyfe'nin nikahı altında idi. Ebu Huzeyfe onu evlatlık edindi. Bu sebeple ona Salim b. Ebi Huzeyfe (Ebu Huzeyfe'nin oğlu Salim) deniyordu. Kur'an-ı Kerim'in: "Onları babalarına nispet ederek çağırın." (Ahzab, 5) buyruğu nazil olunca Salim'e: Ebu Huzeyfe'nin mevlası denilmeye başlandı. Kendisi hicri 12 yılında Yemame gününde şehit düştü. Başı Ebu Huzeyfe'nin ayağı yanında yahutta Ebu Huzeyfe'nin ayağı onun başı yanında idi.
Musa b. Utbe dedi ki: Onun adı Salim b. Makil'dir, İstahr ahalisindendir.
5051- * ... Bize Hanzala b. Ebi Süfyan'ın tahdis ettiğine göre o Abdurrahman b. Sabit'i, Aişe (r.anha)’den şöyle dedi diye tahdis ederken dinlemiştir:
Bir
Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih olmakla birlikte bu hadisi bu şekilde tahriç etmemişlerdir. Ancak her ikisi de ittifakla Ubeydullah'ın Nafi'den, onun İbn Ömer’den şu rivayetini zikretmişlerdir: Muhacirler Mekke'den Medine'ye geldiklerinde Ebu Huzeyfe'nin azatlısı Salim onlara imamlık ediyordu. Çünkü aralarında en çok Kur'an'ı bilenleri o idi.
Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:
İslami Okul Okulların En Önemlisi