el-Metâlibü'l-Âliye — Tahare - 22. Sayfa
|
METALİBU’L-ALİYE İBN HACER el-Askalani |
TAHARE |
|
22- Parmak Araları Ve Sakalı Hilallemek |
92. Ebu Sevre'nin, amcası Ebu Eyyub (el-Ensarı)'den naklettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hilalleme yapanlar ne hoştur!" buyurmuştur. "Ya Resulallah! Hilalleme yapanlar da ne demektir?" diye sorduklarında da Abdestte hilalleme yapmak, parmaklarının aralarını ve tırnaklarını hilallemendir / temizlemendir. Yine yemekten sonra da hilalleme yapılmalıdır (diş araları temizlenmelidir). Çünkü kulun yanındaki meleğe. sizden birinizin ağzından yemek kokusu duyması kadar hiçbir şey ağır gelmez" buyurmuştur.
Tahric bilgisi: (Ebu Bekir b. Ebi Şeybe). Senedinde zayıflık vardır.
93. Abdullah b. Şeddad'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest alıp parmaklarıyla sakalını hilallemiş, sonra da: "Aziz ve celil olan Rabbim bana bu şekilde hilallememi emretti" buyurmuştur.
Tahric bilgisi: (Müsedded)
94. Mus'ab (b. Sa'd)'ın bildirdiğine göre, ibn Ömer bir topluluğu abdest alırken görmüş ve "parmak aralarını hillalleyiniz" demiştir.
Tahric bilgisi: (Müsedded)
95. amir b. Şakik, Şakik'ten şöyle dediğini nakletmiştir: Hz. Osman abdest alıp ayak parmaklarının aralarını hilalledi, sonra: "Ben, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle yaptığını gördüm" dedi.
Tahric bilgisi: (Ebu Ya'la)
Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:
23- Abdest Alırken Başkasından Yardım Almamanın Müstehap Oluşu
İslami Okul Okulların En Önemlisi