Ahmed b. Hanbel — Bıyığı Kısaltmanın ve Sakalı Bırakmanın | Edeb - 2702. Hadis
|
MÜSNED-İ HANBEL |
EDEB |
ANA SAYFA Kur’an Hadis Sözlük Biyografi
51- Bıyığı Kısaltmanın ve Sakalı Bırakmanın Emredilmesi
1. Zeyd b. Erkam
20606 (1) Zeyd b. Erkam bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bıyığını kısaltmayan, bizden değildir'' buyurdu. [Sahih]
Diğer tahric: Tirmizi, isti'zan 5/93 (2761, "hasen sahih"), Nesai, taharet 1/15 (13) ve Malik, şa'r 2/937 (1) rivayet ettiler.
20607 (2)- Zeyd b. Erkam bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bıyığını kısaltmayan, bizden değildir'' buyurdu. [Sahih]
2. İbn Ömer
20608 (1) İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bıyıkları kısaltıp sakalları bırakın'' buyurdu.
[Sahih]
Diğer tahric: Malik, Muvatta (3/123) ve Ebu Davud (4/135) rivayet ettiler.
20609 (2)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sakalları bırakıp bıyıkları kısaltmayı emretti."
[Sahih]
20610 (3)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sakalları bırakıp bıyıkları kısaltın'' buyurdu.
[Sahih]
20611 (4)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şunları kısaltın ve şunları bırakın'' buyurdu. Yani bıyığı kısaltıp sakalı olduğu gibi bırakın.
[Zayıf]
Heysemi (8844) der ki: "Hadisi Taberani rivayet etmiş olup, senedinde yer alan Süveyr b. Ebi Fahite metruktur."
20612 (5)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sakalları bırakıp bıyıkları ktsaltın'' buyurdu.
[Sahih]
Diğer tahric: Malik, Muvatta (3/123, 4/162), Müslim (1/87), Ebu Davud (4/135) Tirmizi (4/11, 12), Ebu Avane, Sahih (1/189) ve Hatib, Tarih Bağdad (4/345, 6/247) rivayet ettiler.
3. Ebu Hureyre
20613 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bıyıkları kısaltıp sakalları bırakın'' buyurdu.
[Sahih]
Diğer tahric: Tirmizi (1752), Ebu Ya'la (5977, 6021) ve İbn Hibban (5473) rivayet ettiler.
Heysemi, Mecma'uz-Zevaid'de (5/166) der ki: "Taberani iki senedle rivayet etti. Senedinin birinde İbn Main'in ve başkasının güvenilir bulduğu, Şu'be'nin ve başkasının zayıf gördüğü Ömer b. Ebi Seleme bulunmaktadır. Diğer ravileri ise güvenilir kişilerdir. "
20614 (2)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Bıyıkları kısaltıp sakalları bırakın. (Saçınızdaki) akların rengini değiştirin, Yahudilere ve Hıristiyanlara benzemeyin.''
20638 (5)'te tekrar edecektir.
20615 (3)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):
''Bıyıkları kısaltıp sakalları bırakın'' buyurdu.
[Sahih]
Diğer tahric: Müslim (524) rivayet etti.
20616 (4)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bıyıkları kısaltıp sakalları bırakın ve (böyle yapmakla) Mecusilere muhalif olun'' buyurdu.
20617 (5)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bıyıkları kısaltıp sakalları bırakın'' buyurdu.
[Sahih]
4. Ebu Umame
20618 (1) Ebu Umame der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ensar'dan sakalları beyazlaşmış yaşlılarının yanına çıktı ve: ''Ey Ensar topluluğu! (Sakallarınızı) kırmızı ve sarıya boyayarak Ehl-i Kitab'a muhalif olun'' buyurdu. Biz de: "Ey Allah'ın Resulü! Ehl-i Kitab sakallarını kesip bıyıklarını uzatmaktadır" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Siz de sakallarınızı uzatıp bıyıklarınızı kısaltarak Ehl-i Kitab'a muhalif olun'' karşılığını verdi.
[Hasen]
Heysemi (8576) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve Taberani rivayet etmiştir. Kasım güvenilir olup onun dışındaki Ahmed'in ravileri SahiHin ravileridir. Onun hakkında zararsız bir tenkit vardır."
5. İbnAbbas
20619 (1) İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bıyıklarını kısaltırdı. Kendisinden önce de atanız İbrahim bıyıklarını kısaltırdı."
[Hasen]
Diğer tahric: Tirmizi (2760), İbn Ebi Şeybe (8/567), Ebu Ya'la (2715), Tahavi, Şerh meani'l-Asar'da (4/230) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (11725) rivayet ettiler.
6. Muğire b. Şu'be
20620 (1) Muğire b. Şu'be der ki: Bir gece Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında misafir oldum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir but pişirilmesini emretti ve pişirildi. Sonra bir bıçak alarak bana ondan kesmeye başladı. O sırada Bilal geldi ve namaz için ezan okumaya başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bıçağı bıraktı ve: ''Biltite ne oluyor? Allah ona hayrını versin'' buyurdu. Bıyığım uzamıştı, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altına misvak koyarak onları kısalttı. -veya- Bıyığmı misvak üzerine koyarak kısaltayım'' buyurdu.
[Hasen]
Diğer tahric: Ebu Davud, taharet 1/48 (188) rivayet etti.
20621 (2)- Muğire b. Şu'be der ki: Bir gece Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında kaldım. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir but pişirilmesini emretti ve pişirildi. Sonra bir bıçak alarak bana ondan kesmeye başladı. O sırada BiHU geldi ve namaz için ezan okumaya başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bıçağı bıraktı ve: ''Bilal'e ne oluyor? Allah ona hayrını versin'' buyurdu. Bıyığım uzamıştı, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altına misvak koyarak onları kısalttı. -veya- ''Bıyığını misvak üzerine koyarak kısaltayım" buyurdu.
[Hasen]
İslami Okul Okulların En Önemlisi