Ahmed b. Hanbel — Kişinin Kalktığı Yerde Hak Sahibi Olması | Meclis Adabı, Edeb ve Hikmetler - 3151. Hadis
|
MÜSNED-İ HANBEL |
MECLİS ADABI, EDEB VE HİKMETLER |
ANA SAYFA Kur’an Hadis Sözlük Biyografi
5- Kişinin Kalktığı Yerde Hak Sahibi Olması
1. Ebu Durayra
23275 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biriniz oturduğu yerden kalkıp da daha sonra tekrar oturmak isterse, kendisi o yerde oturmada başkasından daha fazla hak sahibidir'' buyurmuştur.
[Sahih]
Diğer tahric: Müslim (2/178), Ebu Davud 4/414 (4853), İbn Mace (3717) ve Buhari, Edebu'lMüfred'de (s. 166) rivayet ettiler.
23276 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biriniz oturduğu yerden kalkıp da daha sonra tekrar oturmak isterse, kendisi o yerde oturmada başkasından daha fazla hak sahibidir'' buyurmuştur.
[Sahih]
23277 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biriniz oturduğu yerden kalkıp da daha sonra tekrar oturmak isterse, kendisi o yerde oturmada başkasından daha fazla hak sahibidir'' buyurmuştur.
[Sahih]
23278 (4)- Süheyl b. Ebi Salih der ki: Babamla birlikte oturuyordum ve yanında oturan bir çocuk vardı. Çocuk kalkınca ben onun yerine oturdum. Ancak babam bana şöyle dedi: "(Çocuğum) yerinden kalk! Zira Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biriniz oturduğu yerden kalkıp da daha sonra tekrar oturmak isterse, kendisi o yerde oturmada başkasından daha fazla hak sahibidir'' buyurmuştur." Babam beni bu şekilde kaldırınca da kendimi küçük düşmüş hissettim.
[Sahih]
23279 (5)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biriniz oturduğu yerden kalkıp da daha sonra tekrar oturmak isterse, kendisi o yerde oturmada başkasından daha fazla hak sahibidir'' buyurmuştur.
23280 (6)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): '' (Biriniz oturduğu yerden kalkıp da daha sonra tekrar oturmak isterse) kendisi o yerde oturmada başkasından daha fazla hak sahibidir'' buyurmuştur.
[Sahih]
23281 (7)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi oturduğu yerden kalkıp da daha sonra tekrar oturmak isterse kendisi o yerde oturmada başkasından daha fazla hak sahibidir'' buyurmuştur.
[Sahih]
Diğer tahric: Müslim, selam 4/1715 (2179), Ebu Davud, edeb 4/264 (4853), Darimhi: 2/282 (2654) ve İbn Hibban (s. 481, no. 1957) rivayet ettiler.
23282 (8)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biriniz oturduğu yerden kalkıp da daha sonra tekrar oturmak isterse kendisi o yerde oturmada başkasından daha fazla hak sahibidir'' buyurmuştur.
[Sahih]
23283 (9)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi oturduğu yerden kalkıp da daha sonra tekrar oturmak isterse kendisi o yerde oturmada başkasından daha fazla hak sahibidir'' buyurmuştur.
[Sahih]
2. Vehb b. Buzeyfe
23284 (1) Vehb b. Huzeyfe’nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle
buyurmuştur: ''Kişi, oturduğu yerde başkasından daha fazla hak sahibidir. Kalktıktan sonra tekrar dönse, eski yerine oturmayı başkasından daha fazla hakeder.''
[Sahih]
Diğer tahric: Tahavi, Şerh müşkili'l-asar'da (1278), Tirmizi (2751) ve Taberani, el-Mu'cemu'lkebir'de (22/359) rivayet ettiler.
23285 (2)- Vehb b. Huzeyfe'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "kişi, oturduğu yerden kalktıktan sonra dönüp tekrar oturmak isterse, o yeri herkesten daha fazla hakeder. Bir ihtiyacından dolayı kalkıp gitse, döndüğü zaman o yerde oturmada başkasından daha fazla hak sahibidir.''
[Sahih]
3. İbn Ömer
23286- İbn Ömer der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kişinin, kalkıp giden birinin yerine oturmasını yasakladı ve: "Kalkıp giden kişi, geri döndüğünde eski yerinde oturmada başkasından daha fazla hak sahibidir'' buyurdu.
[Sahih]
23270 (11)'de tekrar etmiştir.
İslami Okul Okulların En Önemlisi