Ahmed b. Hanbel — Meclis ile ilgili Hususlar | Meclis Adabı, Edeb ve Hikmetler - 3153. Hadis
|
MÜSNED-İ HANBEL |
MECLİS ADABI, EDEB VE HİKMETLER |
ANA SAYFA Kur’an Hadis Sözlük Biyografi
7- Meclis ile ilgili Hususlar
1. İbn Ömer
23314- Halid el-Hazza der ki: Ebu'l-Melih, Ebu Kılabe'ye şöyle dedi: Babanla birlikte İbn Ömer'in yanına girdiğimizde bize şunu anlattı: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girdiğimde bana içi hurma lifiyle doldurulmuş deriden bir minder koydu. Ancak o mindere oturmadım, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile aramda öylece boş durdu."
[Sahih]
Heysemi (13597) der ki: ''Ahmed rivayet etmiştir. Ricali Sahih ricalidir."
2. Cabir b. Abdillah
23315 (1) Cabir b. Abdullah'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi bir mecliste bir söz söylerken etrafına bakınıyorsa o söz (dışarıya çıkmaması gereken) bir emanet demektir'' buyurmuştur.
[Hasen]
Diğer tahric: Ebu Davud (4868) ve Tirmizi (1959) rivayet ettiler.
23316 (2)- Cabir b. Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi bir söz söylerken etrafına bakınıyorsa o söz (dışarıya çıkmaması gereken) bir emanet demektir'' buyurmuştur.
Ebu Amir rivayetinde: ''Kişi bir mecliste bir sözü söylerken ... " ibaresi geçmiştir.
[Hasen]
23317 (3)- Cabir b. Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi birinin kendisine bir sözü söylerken etrafına da bakındığını gördüğü zaman o söz (dışarıya çıkmaması gereken) bir emanet demektir'' buyurmuştur.
[Hasen]
23318 (4)- Cabir b. Abdullah der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kişi birinin bir sözü söylerken etrafına da bakındığını gördüğü zaman o söz (dışarıya çıkmaması gereken) bir emanet demektir'' buyurduğunu işittim.
[Hasen]
3. Cabir b. Semure
23319- Cabir b. Semure bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dağınık bir şekilde oturan ashabının yanına çıktı ve: ''Neden öyle dağınık bir şekilde oturuyorsunuz?'' buyurdu.
[Sahih]
Diğer tahric: Müslim, salat 1/322 (430), Ebu Davud, edeb 41258 (4823) ve Nesai, imamet (2/92) rivayet ettiler.
İslami Okul Okulların En Önemlisi