İbn Hibbân — Bab: Akika (Kurbam) Çocuğu için Akika Kesene | Sahih İbn Hibban YİYECEKLER - 104. Hadis
|
Sahih İbn Hibban |
YİYECEKLER |
ANA SAYFA Kur’an Hadis Sözlük Biyografi
Bab: Akika (Kurbam)
Çocuğu için Akika Kesene, Onu Tıraş Ettikten Sonra Başına Koku Sürmesinin Emredilmesi
5308- Hz. Aişe bildiriyor: Araplar, Cahiliye döneminde doğan çocuk adına akika kurbanı kestikleri zaman akikanın kanını bir pamuğa sürerlerdi. Doğan çocuğun başını tıraş ettikleri zaman o pamuğu çocuğun başına koyarlardı.
Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kanın yerine (zafiranla karıştırılmış boyalı güzel bir koku olan) haluk kokusunu koyunuz!" buyurdu.
[Tahric:] Elbani: Sahih (es-Silsiletu's-sahiha 463,2452; el-İrva' 4/389); Şuayb: İsnadı sahihtir.
Mustafa'nın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kızının Çocukları, Onların Anneleri ile Babaları için Kestiği Akikası
5309- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), (torunları) Hasan ile Hüseyin adına iki koçu akika kurbanı olarak kesti.''
[Tahric:] Elbani: Sahih liğayrihi (el-İrva' 4/381); Şuayb: Hadis sahihtir.
Enes'in iki Koç Sözüyle Her Birisi için Birer Taneyi Kastettiği Hakkında
5310- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmaktadır: "Erkek çocuğu adına iki koyun ve kız çocuğu adına ise bir koyun (akika kurbanı olarak kesilir)."
[Tahric:] Elbani: Sahih (el-İrva' 4/389/1166); Şuayb: İsnadı sahihtir. Ahmed 6/31; TirmizilSl3; İbn Mace 3163.
Yeni Doğan için Akika Kesilen Gün
5311- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), (torunları) Hasan ile Hüseyin adına (doğumlarının) yedinci günü akika kurbanı kesti, onların adını koydu ve başlarından (bir tutam saç almak suretiyle) ezanın giderilmesini emretti.
[Tahric:] Elbani: Sahih liğayrihi (el-İrva' 4/380); Şuayb: İsnadı hasendir.
Erkek ve Kız Çocukları için Kesilen Akikanın Vasfı
5312- Ümmü Kürz bildiriyor: Kendisi, akika hususunda Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işitmiştir: "Erkek çocuğu adına iki koyun ve kız çocuğu adına ise bir koyun (akika kurbanı olarak kesilir, Kesilen koyunların) erkek veya dişi olmalarının sizce bir sakıncası yoktur.''
[Tahric:] Şuayb: Hadis sahihtir. Ahmed 6/381; Ebu Davud 2835; Tirmizi 1516; Nesai 6/165; İbn Mace 3162; DarimI 2/81; Bak hadis no: 5313.
Çocuk için Kesilen iki Koyunun Birbirine Denk Özellikte Olması
5313- Ümmü Benı Kurz el-Ka'biyye der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) akıka kurbanı konusunda: "Erkek çocuğu için birbirine denk iki, kız çocuğu için ise bir koyun kesilir" buyurduğunu işittim.
(Hadisin ravisi ibn Cüreyc) der ki: Ben, ona yani Ata'ya: "Aynı birbirine denk ne demektir?" diye sordum. O da: "Aynısı (demektir). iki koyunun, erkek olması bana dişi olmasından daha sevimlidir!" dedi.
[Tahric:] Şuayb: Sahih. Ahmed 6/422; Ebu Davud 2834; Nesai 7/165; Dariml 2/81; Bak hadis no: 5312.
Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:
İslami Okul Okulların En Önemlisi