m u s a n n e f İbn Ebi Şeybe Namaz Saçı Topuz Yapılmış Olarak Namaz - 286. Hadis
|
m u s a n n e f İbn Ebi Şeybe |
Namaz |
Saçı Topuz Yapılmış Olarak Namaz Kılan Kişi
8126. Ebu Rafi bildiriyor: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ben saçımı bağlamış olarak secde ediyorken yanıma geldi. Saçımı çözdü -veya ravi şöyle dedi:- "Saçımı bağlamamı yasakladı.''
Tahric: Darimi (1380), Ahmed (6/8), Müslim (1/355:232), Ebu Davud (646), Tirmizi (384), İbn Mace (1042), İbn Huzeyme (911), İbn Hibban (2279) ve Taberani (1/992).
8127. Mücahid'in bildirdiğine göre Hz. Ömer b. el-Hattab ile Huzeyfe, saçını topuz yaparak namaz kılan adam hakkında bir hadis zikrettiler. Ancak şu var ki ikisinin bildirdiği bu hadiste kendilerinin bu işi hoş karşılamadıkları ifadesi mevcuttur.
Tahric: Bu mevkuf hadis, İbnü'l-Münzir'in Evsat'ında (1420) yer almıştır.
8128. Eban b. Osman bildiriyor: Hz. Osman, saçını bağlamış olarak namaz kılan bir adam görünce şöyle dedi: "Yeğenim! Saçını topuz yaparak namaz kılan adamın durumu, elleri kelepçelenmiş olarak namaz kılan adamın durumu gibidir.''
8129. Ebu ishak diyor ki: "ibn Abbas, namaz kıldığı zaman (uzunluğundan) saçı yere (kadar) düşerdi.''
8130. Zeyd b. Vehb bildiriyor: Abdullah b. Mes'ud mescide girdi. içeride saçını topuz yapmış olarak namaz kılan adam gördü. Adam namazını bitirince Abdullah ona: "Namaz kıldığında saçını topuz yapma, saçın da seninle beraber secde etsin. (Secde eden) her saç karşılığında sana sevap vardır" dedi. Adam: "Ben saçımın toprağa bulanmasından korkuyorum" deyince Abdullah: "Saçının toprağa bulanması senin için daha hayırlıdır" dedi.
8131. Ebu Ferve der ki: "Abdurrahman b. Ebi Leyla saçını örer, namaz kıldığında çözerdi."
8132. Muğire'den rivayet edildiği ne göre İbrahim(-i Nehai), namazda erkeğin saçını (örneğin topuz yaparak) bağlamasını mekruh görürdü.
8133. Hz. Ali der ki: "Erkek, saçını topuz yaparak namaz kılmasın."
8134. İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Yedi uzuv üzerine secde etmekle emrolundum. Saç ve elbiseyi toplamakla emrolunmadım" buyurdu.
8135. İbn Abbas diyor ki: "Sizin Peygamberiniz (Sallallahu aleyhi ve Sellem), yedi uzuv üzerine secde etmekle emrolundu. Saç ve elbiseyi toplamamakla emrolundu."
Tahric: Ahmed (1/255, 279, 324, 221, 270, 28S, 286), Buhari (809, 810, 815), Müslim (1/354:227), Ebu Davud (778, 776), Tirmizi (273) ve Nesai (680, 700, 702).
8136. İbn Mes’ud şöyle demiştir: "Biz, bastığımız (pis yerde kirlenen ayağımızdan) dolayı (yenilemek üzere) abdest almaz, namazda saç ve elbiseyi toplamazdık."
|
SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNKİ KULLAN |
Mescidde Kılıcı (Kınından) Çıkarmak
İslami Okul Okulların En Önemlisi