İbn Hanbel - Bölüm 1 - 73. Hadis
8- İlme Doymayan ve İlmi Toplayan Hakkında
(:-86-:) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmaktadır:
"Hz. Musa, Rabbine altı özellik sordu. Bununla birlikte bu özelliklerin kendisine ait bir özellik olduğunu sanıyordu. Yedinci özelliği ise arzulamıyordu. Musa:
«Rabbim! Kullarının hangisi daha takvalıdır?» diye sordu. Rab: «Dile getirdiğini unutmayan kişi» buyurdu.
Musa: «Kullarının hangisi daha doğru yol üzerindedir?» diye sordu. Rab: «Hidayete tabi olan kimse» buyurdu.
Musa: «Kullarının hangisi daha iyi hüküm verendir?» diye sordu. Rab: «Kendisi için verdiği hüküm gibi insanlara hüküm veren kimse» buyurdu.
Musa: «Kullarının hangisi daha bilgilidir?» diye sordu. Rab: «İlme doymayan ve insanların ilmini kendi ilmi içerisinde toplayan kimse» buyurdu.
Musa: «Kullarının hangisi daha izzetlidir?» diye sordu. Rab: «Güçlü olduğunda / gücü yettiğinde bağışlayan kimse» buyurdu.
Musa: «Kullarının hangisi daha zengindir?» diye sordu. Rab: «Kendisine verilen şeye razı olan kimse» buyurdu.
Musa: «Kullarının hangisi daha fakirdir?» diye sordu. Rab: «Az şeye sahip olan kimse» buyurdu.
Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem devamla şöyle buyurdu: "Zenginlik, üstünlük demek değildir. Zenginlik, ancak gönül zenginliğidir. Allah (mu'min) kula bir hayır verdiği zaman o kulun zenginliğini gönlünde ve takvasını da kalbinde kılar. Bir kula da bir kötülük verdiği zaman o kulun fakirliğini iki gözünün arasında kılar."
- - -
İsnadı hasendir. ihsan (6184); farklı yollarla Ebu Hureyre'den Ahmed, Müsncd (2/243),
Müslim (zekat 1051), İbn Mace, Sünen (4137), Buharl (6446) ve Tirmizi (2374)
İslami Okul Okulların En Önemlisi