İbn Hibbân — Yönetici'nin Yalanını Destekleyerek Zulme | Sahih İbn Hibban BİRR VE İHSAN - 4. Hadis
|
Sahih İbn Hibban |
BİRR VE İHSAN |
ANA SAYFA Kur’an Hadis Sözlük Biyografi
Yönetici'nin Yalanını Destekleyerek Zulme Ortak Olmak
Valilerin Yalanlarını Tasdik Edenin Kıyamet Gününde Havz'a Varamayacağı Hakkında
282- Ka'b b. Ucra der ki: Biz dokuz kişi (bir arada) iken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza geldi. Aramızda deri bir yastık vardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Benden sonra idareciler olacaktır. Yanlarına girip yalanlarını onaylayan ve zulümlerinde onlara yardımcı olan benden değildir, ben de ondan değilim. Bu kişi (Cennette) Havz'a yanıma gelemeyecektir. Yanlarına girmeyip zulümlerinde yalanlarını onaylamayan ve onlara yardımcı olmayan bendendir ve ben de ondanım. Bu kişi (Cennette) Havz'a yanıma gelecektir" buyurdu.
Ebu Hasin, Osman b. Asım'dır.
[Tahric:] Elbani: Sahih; Şuayb: Hadis sahihtir. Ahmed 4/243; Tirmizi 2259; Nesai 7/160; Bak hadis no: 279.
Valilerin Zulümlerine Yardım Edip Onların Yalanlarını Tasdik Edenin Kıyamet Gününde Mustafa'nın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Havz'ına Varamayacağı Hakkında
283- Ka'b b. Ucra der ki: Biz deri bir yastık üzerinde oturuyarken yanımıza Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çıktı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Benden sonra idareciler olacaktır. Yanlarına girip yalanlarını onaylayan ve zulümlerinde onlara yardımcı olan benden değildir, ben de ondan değilim. Bu kişi (Cennette) Havz'a yanıma gelemeyecektir. Yanlarına girmeyip zulümlerinde yalanlarını onaylamayan ve onlara yardımcı olmayan bendendir ve ben de ondanım. Bu kişi (Cennette) Havz'a yanıma gelecektir" buyurdu.
el-Mulai, Ebu Nuaym Fadl b. Dukeyn'dir.
[Tahric:] Elbani: Sahih; Şuayb: İsnadı sahihtir. Bak hadis no: 279.
Yapan Kimsenin Kıyamet Gününde Mustafa'nın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Havz'ına Varamayacağı için Valilerin Zulümlerine Yardım Edip Onların Yalanlarını Tasdik Etmenin Yasaklanışı -Bu Durumdan Allah'a Sığınırız-
284- Abdullah b. Habbab, babasından bildiriyor: Biz Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kapısında oturuyorken o yanımıza çıkıp: "Dinleyin!" deyince:
''Dinliyoruz" karşılığını verdik. Bir daha: "Dinleyin!" buyurduğunda yine:
''Dinliyoruz" karşılığını verdik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir daha: "Dinleyin!" buyurduğunda, yine: "Dinliyoruz" karşılığını verdik. Şöyle devam etti: "Benden sonra (sefih) idareciler olacaktır. Onların yalanlarını onaylamayın ve zulümlerinde onlara yardımcı olmayın. Onların yalanlarını onaylayıp zulümlerinde yardımcı olanlar (Cennetteki) Havz'a yanıma gelemeyecektir."
[Tahric:] Elbani: Hasen liğayrihi (et-Ta'liku'r-rağib 3/151); Şuayb: İsnadı hasendir. Ahmed 6/395.
Kişinin Valilerin Yalanlarını Tasdik Edip Onların Zulümlerine Yardımcı Olmasının Yasaklanışı
285- Ka'b b. Ucra der ki: Biz dokuz kişi (bir arada) iken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza çıktı. Aramızda deri bir yastık vardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Benden sonra idareciler olacaktır. Yanlarına girip yalanlarını onaylayan ve zulümlerinde onlara yardımcı olan benden değildir, ben de ondan değilim. Bu kişi (Cennette) Havz'a yanıma gelemeyecektir. Yanlarına girmeyip zulümlerinde yalanlarını onaylamayan ve onlara yardımcı olmayan bendendir ve ben de ondanım. Bu kişi (Cennette) Havz'a yanıma gelecektir" buyurdu.
[Tahric:] Elbani: Sahih. Bak hadis no: 279.
Kişinin Valilerin Yalanlarını Tasdik Edip Onların Zulümlerine Yardımcı Olmak için Yanlarına Girmesinin Ağır Vebali
286- Ebu Said el-Hudri'nin rivayetine göre, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Benden sonra (sefih) idareciler olacaktır. Bunlara insanların akılsızları uyacaktır. Onların yalanlarını onaylayıp zulümlerine yardımcı olan kişi benden uzaktır, ben de ondan uzağım. Onların yalanlarını onaylamayan ve zulümlerine yardımcı olmayan kişi bendendir ve ben de ondanım.''
[Tahric:] Elbani: Zayıf (et-Ta'lıku'r-rağıb 3/151); Şuayb: Ravileri güvenilir kimselerdir. Ahmed 3/24.
Allah'ın ve Resulü'nün izin Vermediği Söylemleri Olan Valilerin Yanına Girenin Allah'ın Öfkesini Hak Etmesi
287- Muhammed b. Amr b. Alkame, babasından naklen bildiriyor: Babam Alkame ile beraber çarşıda otururken yanına Medine'den soylu bir adam geldi ve şöyle dedi: "Yeğenim! Senin hakkın vardır. O idarecilerin yanına geçip huzurlarında konuşacaksın. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sahabisi Bilal b. el-Haris'in, Hz. Peygamber'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle naklettiğini işittim: ‘‘Kişi konuşacağını (doğruyu) konuşur ve sonucunun ne olacağına bakmaz. Allah ta ondan kıyamet gününe kadar razı olduğunu yazar. Yine kişi konuşmayacağını (yanlışı) konuşur ve sonucunun ne olacağına bakmaz. Allah ta kıyamet gününe kadar ona öfkelendiğini yazar.’‘ Yeğenim! Konuşacaklarına dikkat et. (Sana söylemek istediğim) birçok söz vardır ki Bilal b. el-Haris'ten duyduklarım, sana bunları söylememe mani oluyor."
[Tahric:] Elbani: Sahih (es-Silsiletu's-sahiha 888); Şuayb: Hadis sahihtir. Bak hadis no: 280.
Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:
İslami Okul Okulların En Önemlisi