Kurtubî — Nahl Sûresi 57. Âyet
|
NAHL 57 |
وَيَجْعَلُونَ لِلّهِ الْبَنَاتِ سُبْحَانَهُ وَلَهُم مَّا يَشْتَهُونَ |
57. Bir de onlar kızları Allah'a isnad ederler. Haşa! O, münezzehtir. Halbuki candan arzuladıklarını da kendileri için isterler.
"Bir de onlar kızları Allah'a isnad ederler." Bu buyruk, Huzaalılar ile Kinaneliler hakkında inmiştir ki, onlar meleklerin Allah'ın kızları olduğunu iddia ediyorlar ve (kız çocuklarını öldürerek) kızları kızlara gönderin, derlerdi.
"Haşa! O, münezzehtirl" Şanı Yüce Allah, kendi zatını kendisine nisbet ettikleri evlat edinmekten tenzih ve ta'zim etmektedir.
"Halbuki candan arzuladıklarını da kendileri için isterler." Yani erkek çocukları kendileri için isterken kız çocuklarını istemezler. Buna göre; (...), ref' mahallindedir. Haberi ise "kendileri için isterler" buyruğudur. "Haşa! O münezzehtir" buyruğunda ifade tamam olmaktadır.
el-Ferra ise (ref' mahallinde değil de) nasb mahallinde olmasını şu takdirde olmak üzere caiz kabul etmektedir: "Halbuki candan arzuladıklarını da kendileri için isterler." ez-Zeccac bunu kabul etmeyerek şöyle der: Araplar bu gibi durumlarda bu şekilde değil de; "Kendileri için .... isterler" şeklinde kullanırlar.
SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN
BENZER MANA’DA
İslami Okul Okulların En Önemlisi