Otuz Ikı Farz - Fıkıh - Txt - 16. Sayfa
Soru 1 : Kur’an’ı
Kerim kaç yılda inmiş, tamamlanmıştır?
Cevap : Kur’an’ı
Kerim 22 sene, 2 ay, 22 günde inmiştir.
Soru 2 : Allah(c.c.)’ın
dilediği şeyleri Peygamberlerine bildirmesine ne denir?
Cevap : Vahy denir.
Soru 3 : Kur’an’ı
Kerim’de bulunan, adetleri 114 tane olan müstakil bölümlerine nedenir?
Cevap : Sure ismi
verilir.
Soru 4 : Kur’an’ı
Azimüşşan’da bulunan sureleri meydana getiren cümlecik yada bir
kaç kelimeden oluşan, 6666 adet varolan Allah kelamlarına ne ad
verilir?
Cevap : Ayet denir.
Soru 5 : Kur’an’ı
Kerim tek kitap olduğu gibi, tek ciltte toplanmıştır.
Kur’an’ı Kerim’in
sayfalarını toplayan cilde verilen ve yalnız Kur’an’a ait
olan özel isme ne denir?
Cevap : Mushaf
adı verilir.
Soru 6 : Kur’an’ı
Kerim ayet ayet, sure sure inerken o gün için mevcut bulunan
kemik parçası veya düz, yassı olan şeyler üzerine yazılırdı.
Daha sonra tek bir kitap
haline getirildi.
İşte yüce kitabımızı ilk olarak kim zamanında ve
nasıl Mushaf haline getirildi?
Cevap : Hz. Ebu
Bekir zamanında Zeyd b. Sabit tarafından Mushaf haline getirildi.
Soru 7 : Kur’an’ı
Kerim insan gücünün imkan verdiği ölçüde anlamayı gaye edinen
ve geniş şekilde açıklayan, gerektiğinde yorumlayan
eserlere ne ad verilir?
Cevap : Tefsir denir.
Soru 8 : Tefsir
yapan alime ne ad verilir?
Cevap : Müfessir adı
verilir.
Soru 9 : Tefsir
çeşitleri kaçtır ve nelerdir?
Cevap : Tefsir çeşitleri
ikidir;
a- Rivayet tefsiri : Ayet ve hadislerle açıklama yapılan tefsirlerdir.
b- Dirayet tefsiri : Ayet, hadis ve akli, felsefi, güncel yorumlarla yapılan
tefsirdir.
Soru 10: Ayeti
celilelerin mana ve ilahi işaretlerini, insan aklının imkanı
ölçüsünde
yapılan tercümelere ne ad verilir?
Cevap : Meal adı
verilir.
Soru 11: Kur’an’ı
Kerim Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’e nerede ve ne zaman nazil
olmaya başlandı?
Cevap : Mekke yakınlarında
Hira mağarasında, 610 yılı Ramazan ayında nazil olmaya
başladı.
Soru 12: Allah (c.c.)’ın
varlığını ve birliğini, doğmadığını
ve diğer özelliklerini özlü bir
şekilde anlatan ve buna kısaca Tevhit suresi denilen surenin adı
nedir?
Cevap : İhlas
suresi
Soru 13: Hz. Muhammed (s.a.v.)’e Nur
dağında inmeye başlayan ve 23 senede
tamamlanan, Arapça olarak indirilen ve tevatür yoluyla bize ulaşan,
okunması dahi ibadet olan, dünyevi ve uhrevi tüm meseleleri bildiren,
Allah (c.c.)’ın kelamına ne ad verilir?
Cevap : Kur’an’ı Kerim denir.
Soru 14: Kur’an’ı Kerim’de bir takım
ayetler vardır ki; bunlardan birini okuyan
veya işiten her mükellef için secde etmek vaciptir.
Bu secdeye ne ad verilir ve Kur’an’da kaç defa zikredilmiştir?
Cevap : Tilavet secdesi denir ve
Kur’an’da 14 defa zikredilmiştir.
Soru 15: Peygamber efendimiz (s.a.v.)’in 13
yıllık Mekke döneminde ve 10 yıllık
Medine hayatında Kur’ân’ı Kerim’in tamamı indirilmiştir.
Mekke ve Medine yaşantısında bildirilen surelere verilen isim
nedir?
Cevap : Mekke döneminde inen surelere
MEKKİ, Medine döneminde inen surelere
MEDENİ sure adı verilir.
Soru 16: Kur’an’ı Kerim’de hakkında
en çok ayet inen kavim hangisidir?
Cevap : İsrail oğulları.
Soru 17: Kur’an’ı Kerim’deki ilk
surenin ismi nedir?
Cevap : Fatiha suresi.
Soru 18: Kur’an’ı Kerim’deki son
sure hangisidir?
Cevap : Nas suresi.
Soru 19: Kur’an’ı Kerim’in kalbi
olarak zikredilen surenin ismi nedir?
Cevap : Ya-sin suresi.
Soru 20: Kur’an’ı Kerim’deki en
uzun sure hangisidir?
Cevap : Bakara suresi.
Soru 21: Kur’an’ı Kerim’deki en kısa
sure hangisidir?
Cevap : Kevser suresidir.
Soru 22: Kur’an’ı Kerim’de besmele
kaç defa zikredilmiştir?
Cevap : 114 defa.
Soru 23: Kur’an’ı Kerimde ismi geçen
sahabe kimdir?
Cevap : Hz. Zeyd (r.a.).
Soru 24: Hurf’u Seb’a nedir?
Cevap : Kur’an’ı Kerim’in yedi
harf üzerine inmesidir.
Soru 25: Kur’an’ı Kerim’in hangi
suresinin her ayetinde “ALLAH” kelimesi vardır?
Cevap : Mücadele suresi.
Soru 26: Allah (c.c.) kelimesi Kur’an’da
kaç defa zikredilmiştir?
Cevap : 2697 defa.
Soru 27: Kur’an’ı Kerim’de tek
ismi zikredilmiş kadın kimdir?
Cevap : Hz. Meryem.
Soru 28: Kur’an’ı Kerim’in son
inen ayeti hangi surenin kaçıncı ayetidir?
Cevap : Maide suresinin 3. Ayetidir.
Soru 29: Kur’an’ı Kerim’de
surelerin başında besmele vardır. Ama bir surenin
başında besmele yoktur. Hangi surenin başında besmele yoktur?
Cevap : Tövbe suresi.
Soru 30: Hangi surede besmele iki defa
zikredilmiştir?
Cevap : Neml suresi.
Soru 31: Kur’an’ı Kerim’i tefsir
eden alimlerimizden üç tanesinin ismini yazınız.
Cevap : Ömer Nasuhi Bilmen, Seyyit Kutup,
Bursalı İsmail Hakkı, Muhammet Ali
Sabuni, Mevdudi, Mahmut Ustaosmanoğlu, Elmalılı Hamdi Yazır,
Konyalı Mehmet Vehbi Efendi.
Soru 32: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’e göre
hangi sureyi okumak Kur’an’ı Kerim’in
üçte birini okumaya bedeldir?
Cevap : İhlas suresi.
Soru 33: Kur’an’ı Kerim’de konuştuğundan
bahsedilen böcek hangisidir?
Cevap : Karınca.
Soru 34: Kur’an’ı Kerim’i usulüne
göre okumayı belirleyen kuralların tümüne ne ad verilir?
Cevap : Tecvit.
Soru 35: Sahabeler karşılaştıklarında
ve ayrılacakları zaman birbirlerine devamlı
olarak okudukları bir sure vardı. İmamı Şafi hazretleri
“Kur’an’dan sadece
bu sure nazil olsaydı, insanlara dünya ve ahiret mutluluğu için
yeterdi.”
Diyerek manasını ve önemini anlattığı bu surenin
ismini ve manasını söyleyiniz.
Cevap : Asr suresi. Manası; “Asra
yemin olsun ki, muhakkak insanlar hüsran
içindedir (zarardadır). Ancak iman edip salih amel işleyenler,
birbirine hakkı ve sabrı tavsiye edenler bunların dışındadır.”
Soru 36: Kur’an’ı Kerim Peygamber
Efendimize nerede ve ne zaman nazil olmaya başlamıştır?
Cevap : Mekke yakınlarında Hira
mağarasında, 610 yılı Ramazan ayında nazil olmaya başlamıştır.
Soru 37: Ayet el Kürsi hangi surededir?
Cevap : Bakara suresinde.
Soru 38: Allah’ü Teala kimin suçsuz olduğuna
dair ayet indirmiştir?
Cevap : Hz. Aişe (r.anh.).
Soru 39: Hüküm ayetleri Mekke’de mi yoksa
Medine’de mi nazil olmuştur?
Cevap : Medine’de.
Soru 40: Kur’an’ı Kerim2de kaç cüz
vardır?
Cevap : 30 cüz.
Soru 41: Kur’an’ı Kerim’deki en
uzun ayet hangisidir?
Cevap : Bakara suresi 282. Ayetidir.
Soru 42: Kur’an’ı Kerim’in ilk
okunduğu mescit hangisidir?
Cevap : Medine’de “Beni Zerik”
mescidi.
Soru 43: Kur’an2ı Kerim’de
“Cennet” kelimesi kaç defa zikredilmiştir?
Cevap : 66 defa.
Soru 44: Kur’an’ı Kerim’de
“cehennem” kelimesi kaç defa zikredilmiştir?
Cevap : 126 defa.
Soru 45: Bakara suresinden sonra hangi sure
gelir?
Cevap : Al-i İmran suresi.
Soru 46: Mekke’de Kur’an’ı
Kerim’i ilk kez açıktan okuyan kimdir?
Cevap : Abdullah bin Mesut (r.a.).
Soru 47: Kur’an’ı Kerim’e göre
insanlar ve cinler niçin yaratıldı
Cevap : Yalnız Allah’a kulluk
etmeleri için.
Soru 48: Kur’an’ı Kerim’de en yüce
sure hangisidir?
Cevap : Fatiha suresi.
Soru 49: Kur’an’ı Kerim hangi halife
zamanında “Mushaf” halinde toplandı?
Cevap : Hz. Ebu Bekir (r.a.).
Soru 50: Kur’an’ı Kerim hangi halife
zamanında çoğaltılıp dağıtıldı?
Cevap : Hz. Osman (r.a.).
Soru 51: Kitap, Furkan, Mushaf, Bürhan,
Hablullah, Hablülmetin, Kelamullah, Zikr,
Hüda, Nur, Şifa hangi kutsal kitabın isimleridir?
Cevap : Kur’an’ı Kerim’in.
Soru 52: “Hepiniz topyekün Allah’ın
ipine sarılın, ayrı ayrı olmayın”. Ayette geçen
“Allah’ın ipi” tabirinden kastedilen nedir?
Cevap : Kur’an, Kur’an hükümleri,
Mesajullah.
Soru 53: Halife Hz. Ebu Bekir’in emriyle
kitap haline getirilen Kur’an’ı Kerim’i
toplama komisyonunun başkanı olan sahabe kimdir?
Cevap : Hz. Zeyd bin Sabit.
Soru 54: Kur’an’ı Kerim’de din
kelimesi hangi manada kullanılmıştır?
Cevap : Ceza, mükafat, hüküm, hesap.
Soru 55: Fatiha suresinde sapanlar olarak
nitelendirilenler kimlerdir?
Cevap : Hıristiyanlar.
Soru 56: Hz. Ömer Rasülullah’ın
arkasında namaz kılarken hangi ayet okunurken
hiddete kapılarak yüksek sesle “Ben orada olsaydım, mutlaka
Firavunun
boynunu vururdum” demiştir?
Cevap : Naziat suresi.
Soru 57: Peygamber Efendimiz (s.a.v.)
kendisine Fussulet suresini okurken sarılıp
etkilenen ve Islam’ı kabul ederim korkusuyla, eliyle Peygamber (s.a.v.)’in
ağzını
kapayarak; “Aramızdaki yakınlık adına rica ederim, daha
okuma” diyen kişi kimdir?
Cevap : Utbe b. Rabia.
Soru 58: Tebuk seferine katılmadığı
için Peygamberimiz (s.a.v.) ve ashabın kendisiyle
(hakkında ayet nazil oluncaya kadar) 50 gün konuşmadığı
sahabe kimdir?
Cevap : Kab b. Malik.
Soru 59: İfk hadisesini açığa
çıkaran ayet hangisidir?
Cevap : Nur suresi ayet 11 ve 12.
Soru 60: Bildiğiniz gibi Kur’an’ı
Kerim 30 cüzden müteşekkildir. Her müslümanın
yatarken okuması tavsiye edilen “Muavizeteyn” surelerinin isimleri
nelerdir?
Cevap : Felak ve Nas sureleri.
Soru 61: Peygamberimiz (s.a.v.)’in
genellikle yatsı namazında okuduğu sure hangisidir?
Cevap : Vettini suresi.
Soru 62: Peygamberimiz (s.a.v.)’in sıkıntı
anında okuduğu sure hangisidir?
Cevap : Elemneşrah suresi.
Soru 63: Peygamberimiz (s.a.v.) kıyamet
günü cennette bizzat okuyacağı sure hangisidir?
Cevap : Muhammed suresi.
Soru 64: Kıyamet günü Allah (c.c.)’ın
bizzat okuyacağı sure hangisidir?
Cevap : Rahman suresi.
Soru 65: Ayeti kerimelerle iktidara yürüyüş
ve gerçekleştirilmesi hangi surede ve
kim örnek alınmıştır?
Cevap : Yusuf suresi ve Yusuf (a.s.) örnek
alınmıştır.
Soru 66: Abdestin farz olduğunu belirten
ayet hangisidir?
Cevap : Maide suresi 5 ve 6.
Soru 67: Osmanlı Devletinin son dönemlerinde
yetişmiş İslam bilginlerindendir. Kadı
yetiştiren Mektebi Nüvvab’ı bitirmiş, Beyazıt
medresesinde dersler vermiştir.
Meşihat Dairesi’ndeki görevinin yanında Mektebi Nüvvab, Mektebi Mülkiye,
Medrese tül Vaizin ve Medrese-i Süleymaniye’de dersler vermiştir.
2. Meşrutiyetin ilanından sonra Antalya’dan mebus seçilmiş ve
özellikle
2. Abdülhamid’in tahttan indirilmesiyle ilgili hal fetvasının yazılmasında
oynadığı rolle tanınmıştır. İttihat ve
Terakki cemiyetinin ilim şubesinde de görev
almıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra Ankara İstiklal
Mahkemesinde de
yargılanmış ve berat etmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığının
kendisinden istediği Kur’an tefsirini Hak Dini Kur’an Dili adıyla
yazmıştır.
Bu İslam alimi kimdir?
Cevap : Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır.
Soru 68: Seyyit Kutub’un tefsirinin adını
söyleyiniz.
Cevap : Fizilali Kur’an.
Soru 69: Muhammed Hamdi Yazır’ın
tefsirinin adını söyleyiniz.
Cevap : Hak Dini Kur’an Dili.
Soru 70: Kur’an’ı Kerim’in bir çok
adı vardır. Furkan, Kitap, Zikir, Tenzil bunlar
arasındadır. Kur’an’ın birde sıfatları vardır.
Bunlardan bazılarıda, Mübin,
Kerim, Nur, Hüda, Rahmet, Şifa, Mev’ize, Büşra, Beşir, Nezir
ve Aziz’dir.
Bu isim ve sıfatlara göre Kur’an’ı Kerim’in dikkat çeken beş
hususu vardır.
1- Tedricen, ayet ayet, sure sure inmiştir. 2- Vahiy ile Cebrail vasıtasıyla
getirilmiş olması. 3- Hem lafzı hem de manasıyla mucize
olması.
4- Allah’ın kelamı olması, söylemediğimiz 5. Hususu da
siz söyleyiniz.
Cevap : Kendisi ile ibadet edilmesi.
Soru 71: Allah’ü Teala her dönemde bir
şeriat (bir kitap) indirmiştir. Kur’an’ Kerim
son peygamberin kitabıdır. Büyün insanların barış içersinde
insanca yaşayacakları
bir ortamı meydana getiren ve ahiret saadetinin teminatı olan bu kitabın
114 suresi
bulunmaktadır. Okundukça ve yaşandıkça insanlığı
yücelten ayetler Mekki ve
Medeni olarak ikiye ayrılır.
Bütün insanlığın uymakla mükellef olduğu Mekki ve Medeni
ayetlerin konusu nedir?
Cevap : Mekki ayetlerin konusu “İtikat”,
Medeni ayetlerin konusu ise “Hüküm”dür.
Soru 72: Kur’an’ı Kerim’de
“Zehraveyn”(iki çiçek manasına gelen) diye bilinen iki sure
vardır. Bu surelerin ikiside Medeni surelerdir. Konusu ise hüküm
ayetleridir.
Bu iki surenin adını yazınız.
Cevap : Bakara ve Al-i İmran
sureleridir.
Soru 73: Hanımı ve kendisi büyük
İslam düşmanlarındandır. Karı koca bu iki kişinin
dünyada iken kazandıklarının kendilerini kurtarmayacağını,
cehennemde de kendilerinin elim bir ateşin vadedildiği ve adamın
hanımının ise
cehennemde odun taşıyılıcığı yapacağını
konu eden sure hangi suredir?
Cevap : Tebbet (veya Mesed veya Lehep)
suresidir.
Soru 74: Kur’an’ı Kerim Berat gecesi
indirilmiştir. Hadid suresi 23. Ayette de
“Dünyada olacak her şey, dünya yaratılmadan evvel, ezelde
“oraya” yazılmış, takdir
edilmiştir. Bunu size bildiriyoruz ki, hayatta kaçırdığınız
fırsatlar için üzülmeyesiniz
ve kavuştuğunuz kazançlardan, Allah’ın gönderdiği
nimetlerden mağrur olmayasınız.
” Denilmektedir. İfadelerde geçen “oraya” kelimesi neresi anlamına
gelmektedir?
Cevap : Levh-i Mahfuz.
Soru 75: Sevapta ve günahta en küçük bir
şeyin unutulmayacağı hangi ayetle anlatılır?
Cevap : Zilzal suresi 7 ve 8 ayetler
Soru 76: Mealini okuyacağımız
ayet hangi surededir? Allah’ü Teala buyuruyor ki; “Ey
insanlar! Zannın çoğundan sakınınız. Zira zannın
çoğu günahtır. Birbirinizin
suçunu araştırmayınız. Kimse kimseyi çekiştirmesin.
Hangi biriniz ölü kardeşinin
etini yemekten hoşlanır? Ondan tiksinirsiniz. Allah’tan sakının.
Şüphesiz Allah
tövbeleri daima kabul edendir, acıyandır.”
Cevap : Hucurat suresi.
Soru 77: Kur’an’ı Kerim İslam dünyasında
7 kıraat üzere okunmaktadır. Bizim şu anda
elimizde bulunan ve okuduğumuz Kur’an’ı Kerim hangi kıraat
imamının rivayeti
üzerine yazılmıştır?
Cevap : Kıraatı Asım
Soru 78: Namaz mü’mini kötülüklerden alıkoyar.
Kul Rabbine en yakın halini secdede yaşar.
Ve o kulun miracıdır. Kul namazı ile terbiye olur. Kur’an’ı
Kerim’de de Allah (c.c.),
zekat, kurban ve benzeri ibadetleri namaz ile birlikte zikretmiştir. Çünkü
kul namaz ile
zekatını verir, kurbanını keser hale gelecektir.
Peygamberimiz (s.a.v.)’in gözümün nuru
dediği bu güzel ibadet Kur’an’ın hangi suresinde Kurban ile
beraber zikredilmiştir?
Cevap : Kevser suresi
Soru 79: 1632 yılında “dünya dönüyor”
dediği için idamla yargılanan Galile
Galileu’dan 1000 yıl önce dünyanın döndüğünü haber veren
Kur’an ayeti hangisidir?
Cevap : Yasin 40
Soru 80: Aşağıda bazı özellikleri
ile tanımaya çalışacağımız sure Kur’an’ı
Kerim’de hangi suredir?
a-Bu sure Medenidir,
b-Ey iman edenler niçin yapmadığınızı söylersiniz,
c-Allah yolunda bir bütünlük içinde cihadı emreder,
d-İsa (a.s.) diliyle, Peygamberimizin Ahmet ismi ile müjdelenmesi,
e-Kafirler istemese de Allah (c.c.)’ın nurunu tamamlayacağı,
f-İman ve cihadın elim bir azaptan kurtaracak karlı bir ticaret
yolu olduğu,
bu surenin bazı özelliklerindendir.
Cevap : Saf suresi
Soru 81: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir yılda
en büyük destekçileri olan hanımını
ve amcası kaybetmişti. Peygamber efendimiz (s.a.v.) ve bütün müslümanlar
üzülmüşlerdi.
Bu yıl siyer kitaplarında hüzün yılı olarak zikredilmiştir.
Peygamberimizi ve müslümanları
teselli etmek için Allah (c.c.) üç sure indirmiştir. Bu surelerin
isimleri nelerdir?
Cevap : Yusuf, Hud ve Yunus sureleri
Soru 82: Kur’an’ı Kerim’de yer
alan bazı surelerin iki veya daha fazla isimleri vardır.
Bunlardan biri de Mü’min suresidir. Mü’min suresinin diğer ismi
nedir?
Cevap : Gafir suresi
Soru 83: Muavizeteyn surelerinin isimleri
nedir?
Cevap : Felak ve Nas sureleri
İslami Okul Okulların En Önemlisi