AYAĞA KALKARKEN ELLERE DAYANMAK - Hadislerlenamaz - 30. Sayfa
AYAĞA KALKARKEN ELLERE DAYANMAK
Ardından “elleriyle yere dayanarak ikinci rekâta kalkardı.”[1]
“Hz. Peygamber (s.a.v.) namazda hamur yoğurur gibi yaparak: elleriyle dayanarak kalkardı.”[2]
Hz. Peygamber (s.a.v.) “ikinci rekâta kalktığında kırata “Elhamdü lillâh”ı okuyarak başlar, sükût etmezdi.”[3]
Bu rekâtta da birinci rekâtta yaptıklarının aynısını yapar; ancak daha önce geçtiği üzere bu rekâtı birinci rekâttan kısa tutardı.
HER RE
[1] Şafiî, Buhârî.
[Buhârî, Sıfatü's-salat 62 (91), c.2, s.813. Mütercim]
[2] Ebû İshak el-Harbi, sâlih (fena olmayan) bir senedle rivâyet etmiştir. Mânası Beyhakî’de sahih senedle bulunmaktadır. “Resûlullah ok gibiydi, ellerine dayanmadan kalkardı.” hadisine gelince bu mevzudur. Bu mânadaki hadislerin hepsi zayıftır. “Silsilet’ül-ahâdîsi’d-daîfa” (562, 929, 968)’da bu konuyu izah ettim.
Harbi’nin isnadına kavi demem bazı faziletli insanlara müşkil gelmiştir. Bunu da “Temam’ül-minne fi’t-talik âlâ Fıkhi’s-sünne”de izah ettim, oraya bakabilirsin.
[3] Müslim, Ebû Avâne. Hadiste dile getirilen “sükût etmeme”, namaza başlama duasını okumak için sükûtu anlatıyor olabilir. Böyle olduğu takdirde eûzu besmeleyi okumak için sukût etmek, bu sükût etmemenin dışında kalır. Bunun daha geniş bir çerçeveyi kapsaması da ihtimal dahilindedir. Ben birinci yorumu tercihe daha lâyık buluyorum. İlk rekât dışındaki rekâtlarda eûzu besmele okuma konusunda âlimlerden farklı iki görüş nakledilmiştir. Biz, bunun her rekâtta meşru olduğu görüşünü benimsiyoruz. Bu konunun ayrıntıları için bkz.: “el-Asl” adlı kitap.
[Müslim, Mesâcid 148 (599), c.3, s.1729. Mütercim]
İslami Okul Okulların En Önemlisi