Pazar, 7 Cemaziyelevvel 1448
← Geri 🏠 Hadis Kütüphanesi

Zındıklık - İslami Bilgiler - 6. Sayfa

 

ZINDIKLIK

 

Kelime, Fars kökenli olup muhtelif dö­nemlerde değişen manalara kullanılagel-miştir. Akide otoritelerinin ıstılahında şu anlamlan ihtiva ettiği tespit edilmiştir:

 a) Farisî inançları benimseyenler için mutlak manada,

 b) Mani bağlılarına,

 c) Nûr-zulmet teorisini savunanlara,

d) Allah'ın varlığını inkâr eden veya ortak koşanlara,

e) Küfrü­nü gizleyip islâm'ını açıklayan herkese. Son dönemlerde yaygın olarak kullanılan anlam da bu son anlamdır. Bu anlamı ile ke­lime "münafık" deyimi ile eş anlamlı ol­maktadır, imam Ahmed b. Hanbel ise, Kur'an etrafında şüpheler uyandıran herkes için bu deyimi kullanıyordu. Her dönemde kullanılmış bütün bu tip kavramlarla, "İslâm'ı ve devletini içten zedelemeye çalı­şanlar kastedilmiştir" diyen alimler de var­dır.

Zındıklık bir ekol olarak Abbasiler döneminde gelişti. Asr-ı Saadet ve Emeviler dönemlerinde, itikadı, siyasî ve içtimaî yönlerden tamamen yabancı bir ekolün çı­kıp genişlemesi ve toplumda revaç bulması oldukça zordu. Yabancı kültürlere açılışın devlet eliyle sürdürüldüğü Abbasiler döne­mi yabancı fikirler için diğerlerine oranla daha uygun bir zemin oluşturmuştu.

Zındıklık, İslâm toplumu içinde taraftar bulduktan sonra zındıklar şu fitneleri çıkar­dılar:

a) Kur'an'da tenakuz vardır.

b)  Halku'l-Kur'an felsefesi doğrudur, desteklenmelidir.

c) Hadis uydurma faaliyetlerini artırmış­lar, kendileri de felsefelerine destek olacak mahiyette hadisler uydurmuşlar veya sahih hadisleri tahrif etmişlerdir.

d) Belirli şahsiyetlerden bir dönem sonra tekliflerin düşeceği, ibadetlerin sürekli ol­madığı inancını yaymışlardır.

e) Tenasüh felsefesini yaymışlardır. Zındıklar ve onların geliştirdiği, Raven-

diyye, Mukannaiyye ve Hurraniyye gibi ha­reketlere karşı mücadele iki yoldan sürdü­rülüyordu. Bir yandan devrin alimleri onla­rı ilmi platformda ezerken diğer yandan da Abbasi halifeleri askeri güç kullanıyorlar­dı. Bu alanda ilk eserler arasında imam Ah­med b. Hanbel'in yazdığı ve Zındıkların Kur'an'daki yirmi iki ayette geliştirdikleri şüpheleri reddettiği eseri: Kitabu'r-Reddi ala'z-Zenadikatı ve't-Cehmiyyeti'si vardır. Abbasi halifelerinden Mansur, Mehdi, Hadî, Reşid, Me'mun ve Mu'tasım dönem­lerinde zındıklık hareketi devletin birinci planda ilgilendiği ve ordusunu kullandığı bir sorun halini aldı. Bilhassa Mehdi, Me'mun ve Mu'tasım dönemlerinde büyük bir zındık kitlesi öldürüldü. Me'mun zındık-

larla savaşta ilmî ve silahlı mücadeleyi bir­leştirmişti. Zındık liderleri için bizzat ken­disinin katıldığı ve yöneliği soruşturmalar açılıyor ve kararlar bağışlamasız tatbik edi­liyordu. Mu'tasım döneminde ise, açık bir müslüman zındık savaşından sözetmek mümkündür.

Bütün bunlarla beraber bu hareket tama­men yok edilememiştir. Medine İslâm dev­leti ile başlayan münafıklık hareketi ve da­ha sonra gelişen şekli zındıklık, İslâm'ın devlet gücünde zayıflık bulduğu her fırsatta ortaya çıkmış, İslâm'ı içten kemirmişiir.

Nurettin YILDIZ