Pazar, 7 Cemaziyelevvel 1448
← Geri 🏠 Hadis Kütüphanesi

MİNBER ÜZERİNDE NAMAZ KILMAK - Peynamazi - 14. Sayfa

MİNBER ÜZERİNDE NAMAZ KILMAK

“Rasûlullah (s.a.v.) bir defasında minber (bir rivayette: üç basamaklı minber) üzerinde namaz kıldı.[1] [Minberde iken ayağa kalktı, kıyam yaptı, tekbir aldı; cemaat de arka­sında tek­bir aldı.] [Sonra minberin üzerinde rükû yaptı.] Son­ra rükûdan doğruldu, geri geri inerek, minberin dibinde sec­de etti. Ardından yerine döndü. [İkinci rekâtta da birinci rekâtta yaptığının aynısını yaptı.] Namazı bitirince cemaate döndü ve şöyle dedi:

“Ey insanlar! “Bunu, bana uyasınız ve benim namazımı öğrenesiniz diye yaptım.”[2]



[1]     Minberde sünnet olan, üç basamaklı olup, basamak sayısının bun­dan fazla olmamasıdır. Minberin basamak sayısının üçten fazla olma­sı, Emevîlerin ortaya koyduğu bir bid’attır. Basamak sayısının fazla olması çoğunlukla safın bölünmesine yol açmaktadır. Safın bölün­memesi için minberin, mescidin veya mihrabın batı köşesine yapıl­ma­sı ise başka bir bid’attır. Aynı şekilde minberi güney tarafta duvar üzerin­de, merdivenle çıkılan bir balkon gibi duvara bitişik yapmak da bid’attir. En doğru yol, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) yoludur. Bkz. “Fet­hü’l-bârî” (2/331).

[2]     Buhârî, Müslim. Diğer rivâyet, Müslim ve ve İbn Sa’d tarafından ri­vâ­yet edilmiştir (1/253). Hadis “el-İrvâ” (545) adlı kitabımda tahriç edil­­miştir.

[Buhârî, Cuma 25 (40), c.2, s.880; Müslim, Mesâcid 44, (544), c.3, s.1600; Ebû Dâvud, Salât 214, 215, (1080), c.4, s.175; Nesâî, Me­sâ­cid 45, (739), c.2, s.444-445. Mütercim]