87- EL-MÜSTADİ'U BİEMRİLLAH EL-HASAN BİN YUSUF EL-MÜSTENCİD - Index Web - 0088 0088
87- EL-MÜSTADİ'U BİEMRİLLAH EL-HASAN BİN YUSUF EL-MÜSTENCİD
(HİLAFET DÖNEMİ, HİCRİ: 566-575)
87- EL-MÜSTADİ'UBİEMRİLLAH EL-HASANBİN YUSUF EL-MÜSTENCİD
(HİLAFET DÖNEMİ, HİCRİ: 566-575)
Adı El-Hasan Ebu Muhammed'dir. Unvanı El-Müstadi'u Bi-emrillah'tır. Yusuf El-Müstencid'u Billah'ın oğludur. Hicri 536 tarihinde dünyaya geldi. Annesi Gadda admda Bizanslı bir cariye idi.
Babasının Öldüğü hicri 566 yılı rabiüssani Ayının dokuzuncu pazar günü sabahleyin kendisine bey'at edilerek hilafet makamına getirildi. Halifelerin en hayırlılarından, onlar arasında doğruyu ve iyiyi ısrarla emreden ve kötülüklerden ısrarla sakındıranı halktan gümrük vergilerini iptal eden, bid'at ve çirkin gelenekleri ortadan kaldıran bir halifedir. El-Müstedi-u Biemrillah hoş görülü, vakur, ağırbaşlı ve faziletli bir şahsiyetti.
Tarihçi İbnü'l-Cevzi onun hakkında şunları kaydediyor:
"Halife El-Müstadi, gümrük vergilerinin kaldırılması ve zul-men alınmış olan malların sahiplerine iade edilmesi çağrısında bulundu. Adil bir idare ortaya koydu. Hayatımızda göremediğimiz kerem ve faziletleri meydana çıkardı."
Yine İbnü'l-Cevzi anlatıyor, diyor ki:
"Halife El-Müstadi halkın birçoğundan gizlendi. Hizmetinde bulunan özel adamlarıyla beraber ancak binerdi. Ve huzuruna onlardan başkası da giremezdi."
Zehebi de şunları kaydediyor:
"Onun döneminde Bağdat'ta Rafızilik akımı geriledi. Ve önemini kaybetti. Halk güven altına girdi. Ve onun hilafeti döneminde toplum büyük bir mutluluğa nail oldu."
Mısır'daki Ubeydi Devleti onun zamanında ortadan kalktı. Dolayısıyla meşru idare onun döneminde ancak kuruldu. Nitekim hicri 567 yılında ve onun döneminde ancak bütün İslam diyarında bir tek halife kalmış oldu.
İmadeddin Zengı'nin oğlu Nureddin Mahmud hicri 569 yılında Dımışk'ta öldü. Ve yerine oğlu El-Meliku's-Salih ismail geçti. İsmail yaşça küçüktü. Bunu fırsat gören Haçlılar kımıldamaya başladılar. Bunun üzerine İsmail onlara bir miktar vergi ödemek üzere anlaştılar.
Bu dönemde hem Yemen'de hem Mısır ve kuzey Afrika'da hem de Suriye kentlerinde artık hutbe yalnızca Abbasi halifesi El-Mus-tadi'u Billah adına okunuyordu. Halife El-Müstadi' hicri 575 yılının şevval ayında öldü. Hilafeti dokuz yıl sürdü. [1]
[1] İbn-i Kesir, El-Bidaye tere, c. 12, s. 471-473, 533
Mahmud Şakir, Hz. Âdem'den Bugüne İslam Tarihi, Kahraman Yayınları: 5/349-350.
İslami Okul Okulların En Önemlisi