Tefsir Dersi

 BİRİNCİ BÖLÜM
Tefsir Usûlü


3. Muhkem, Mücmel ve Müteşabih
     a) Muhkem
     b) Müteşabih
    
c) Mücmel
     

Kur'ân-ı Kerîm'de şöyle buyurulur: "Sana Kitab'ı indiren O'dur. O'nun bir bölüm âyetleri muhkem (anlamı apaçık) dir ki bunlar Kitab'ın anasıdır. Diğerleri müteşabihtirler..." (Al-i İmran,7, 8).

Böylece Kur'an-ı Kerim âyetleri muhkem ve müteşabih olmak üzere ikiye ayrılmıştır.

a) Muhkem:

Muhkem ayetler, manalarının anlaşılması için açıklamaya ihtiyaç duyulmayan, herkesin anlayabileceği ayetlerdir. Helal, haram, namaz, oruç, zekat, hac ve Peygamberlerin kıssaları türünde olan ayetler muhkem ayetlerdir. Başka bir ifadeyle Muhkem, kolaylıkla anlaşılan, tefsire ihtiyaç göstermeyen ve tek manası olan ayetlerdir. Muhkem, manâsı apaçık anlaşılan âyetlerdir. Ayrıca "kitabın anası" ummu'l kitab olarak vasıflandırılmıştır.

Kur’an- Kerim’de; Allah’a, Meleklere, Kitablara, Peygamberlere ve Ahiret gününe iman gibi zamanın değişmesiyle değişmeyen, temel hükümlere delâlet eden ayetler ve yine fazilet ve ahlâk esaslarını bildiren ve selîm fıtratın benimsediği kurallarla, zulüm, hıyanet, yalan, sözde durmama, ana babaya karşı gelme ve fısk (bozgunculuk) gibi kötü hasletleri yasaklayan hükümler de muhkemdir.



 
Önceki Sayfa       Ana Sayfa       Sonraki Sayfa