Pazartesi, 13 Rebiülevvel 1446
Kullanilmayan Ev Ve Arazinin Alacagin Zekati Var Midir

Kullanılmayan ev ve arazinin, alacağın zekatı var mıdır?

Selamun aleykum. Hocam zekatla ilgili sorum var. Benim arazim var kullanmıyorum. Buna zekat düşer mi? Aynı zamanda kullanmadığım evim de mevcut. Yine dışardan alacaklarım da var. Bunlar zekat malından sayılır mı? Zekatı gerekir mi?

Zekat, bütün tür ve çeşitleriyle altın ve gümüşe düşer. Yine günlük hayatta kullanılan paralar da bunlara dahil edilir. Topraktan çıkan, ölçülen ve saklanan her türlü hububata ve meyve ve sebzeye zekat düşer. Kurbanlık hayvanlara ve ticaret mallarına da zekat düşer. Ticaret malları; gerek arazi ve ev gibi emlaklar olsun, gerekse başka türden olsun, satmak ve kazanç elde etmek için hazırlanan mallardır. İşte bu malların üzerinden bir sene geçmesiyle, piyasa değeri hesaplanır ve sahibi, bu malların kırkta birini zekat olarak verir. Ancak kişi satmak veya ticaretini yapmak için değil de, kiraya vermek için emlak edinmiş ise üzerinden bir yıl geçtikten sonra o emlakın gelirinin zekatını verir.

Alacaklara gelince, evet cumhurun görüşüne göre alacaklar da zekata dahil edilir.Üzerinden bir yıl geçmesi gerekir. Değilse dönen paraya ilhak edilir. Fakat inkar edilen ve ödeme yapmayacağı bilinen alacağın zekatı gerekmez…

Ancak bu konuda en temkinli görüş İmam Şafiye aittir. Alacak tahsil edilmese bile onun zekatını vermek gerekir. Çünkü borç verme tamamen kişinin kendi iradesi ile vuku bulan birşeydir. Fakirlerin hakkı bu yüzden geciktirilmez…

Hülasa,kuvvetli alacak mutlaka ve mutlaka üzerinden ne kadar geçerse geçsin zekat malına dahil edilir. Eğer zayıf ise bu konuda borcu yardım niteliğinde gören Maliki alimlerinin görüşleri ile amel edilebilir ve zekatı verilmez… Temkinli olan her halukarda verilmeli diyen İmam Şafii’nin görüşüdür.

Aşağıdaki hesapmatik.com’a ait cetvel üzerinden hesap gerçekleştirebilirsiniz.
Alacaklarınızı “TL varlıklarınız” kısmına dahil ediniz.
Aynı şekilde yatırımlık ticari değeri bulunan ev ve arazilerinizi de bu kısma dahil edebilirsiniz.
Eğer kiralık mülkleriniz varsa kirasını “TL varlıklarınız” kısmına yıllık miktarı ekleyebilirsiniz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.